Spółdzielnie mleczarskie łączą siły
UOKiK zgodził się na trzy transakcje pomiędzy spółdzielniami mleczarskimi, wszystkie łączące się spółdzielnie są członkami Polskiej Izby Mleka.
2016-07-18, 13:10
Posłuchaj
Dlaczego mleczarnie chcą się łączyć, wyjaśnia Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka.
- Na pewno jest to dobry krok do tego, żeby wznowić proces konsolidacji. Mamy świadomość tego, że jesteśmy w bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej kryzysu na rynku mleka, nie tylko polskiego, europejskiego, a nawet światowego. Niemniej jednak widać z tych decyzji, które podejmują spółdzielnie, że patrzą w przyszłość – zaznacza gość radiowej Jedynki.
Przejęcia z myślą o przyszłości
To nie są wrogie przejęcia spowodowane wyłącznie kryzysem i słabą kondycja niektórych zakładów, podkreśla Agnieszka Maliszewska.
- To są przejęcia z myślą o tym, żeby zapewnić dobrą przyszłość zarówno rolnikom, jak i zakładom przetwórczym, by ta wartość przerobionego mleka dawała lepsze efekty ekonomiczne. Połączenia te są w takich rejonach zachodzących na siebie, jeżeli chodzi o skup mleka. Dotyczy to zarówno Sierpca, jak i Mlekpolu. Myślę więc, że te decyzje, które podjęły rady nadzorcze i zarządy, a UOKiK zaakceptował, są dobrymi decyzjami – uważa ekspertka.
Trudna sytuacja na naszym rynku mleka wynika z nierównowagi podażowo-popytowej na rynku krajowym, ale przede wszystkim na rynkach światowych. Według Komisji Europejskiej dekoniunktura potrwa co najmniej do końca tego roku.
Elżbieta Mamos, awi
REKLAMA
Polecane
REKLAMA