Polska smakuje na ŚDM, czyli rosół, marchewka, kabanosy drobiowe i gziki

Światowe Dni Młodzieży w Krakowie to znakomita okazja również do zaprezentowania się Polski z wielu różnych, dobrych stron.

2016-07-27, 15:47

Polska smakuje na ŚDM, czyli rosół, marchewka, kabanosy drobiowe i gziki

Posłuchaj

Polska smakuje na ŚDM, czyli orosole, marchewce, kabanosach drobiowe i gzikiach w Agro Faktach w radiowej Jedynce. /Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
+
Dodaj do playlisty

Premier Beata Szydło otworzyła usytuowany pod samym Wawelem Pawilon Polski, w którym pielgrzymi mogą zobaczyć roboty czy drony skonstruowane przez polskich studentów, dowiedzieć się o studiach dla obcokrajowców, przenieść do średniowiecza w trójwymiarowym filmie, a także - last but not least - posmakować polskiej żywności.

Bo chociaż młodzi pielgrzymi przyjechali do Krakowa głównie po strawę duchową, to muszą otrzymać także coś dla ciała.

Polskie potrawy na stole

̶  I z takiego założenia wyszła Agencja Rynku Rolnego, która wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa przygotowała - w ramach kampanii Polska smakuje - ofertę z polską zdrową żywnością - mówi Karolina Dziewulska-Siwek, rzecznik prasowy Agencji Rynku Rolnego.

Rosół, jabłka, kabanosy i gziki

Jak obrazowo objaśnia, na środku znajduje się wielki stół a na nim na chłodzonym blacie położone są cztery produkty: sok jabłkowy, obrana marchewka paczkowana, kabanosy drobiowe oraz jogurt truskawkowy.

Ponadto wyświetlane są na dużych ekranach przepisy polskich dań – na rosół, marchewkę, szarlotkę i na gzika. W skrzynkach „Polska smakuje” znajdują się polskie jabłka, którymi częstujemy pielgrzymów – mówi Karolina Dziewulska-Siwek.

REKLAMA

Kampanie internetowe o polskiej żywności

Czyli jest promocja polskich warzyw, owoców, mleka i drobiu. Przygotowano 98 ton tych produktów i są dostępne oczywiście za darmo. To w świecie realnym  - dodaje Karolina Dziewulska-Siwek.  

Jak dodaje, w świecie wirtualnym trwają cztery kampanie internetowe, i każda opowiada o każdym z produktów leżących na stole.

Polskie ryby na topie

Okazji nie zamierzają też zmarnować producenci ryb. 

̶  Nasze Towarzystwo Promocji Ryb Pan Karp częstowało pielgrzymów już w Toruniu podczas Diecezjalnych Dni Młodzieży, a od środy jesteśmy w Krakowie - mówi Zbigniew Szczepański.

Zamierzamy nakarmić pielgrzymów naszymi rybami – i są to pstrągi, karpie w cieście naleśnikowym, rolada z karpia i karp smażony w panierce.

Ryby będą świeżutkie, bo dostarczane bezpośrednio  z pobliskiego gospodarstwa rybackiego i tam przetwarzane - wyjaśnia Zbigniew Szczepański.

W celach promocyjnych producenci ryb przygotowali specjalne ulotki, czapeczki, koszulki, breloczki, oraz inne drobiazgi użyteczne dla pielgrzymów.

Pawilon Polski będzie można zwiedzać codziennie, do 31 lipca od  9.00 do 22.00. W strefie relaksu, obok pawilonu, codziennie będą się odbywać koncerty. Będzie można słuchać i zdrowo przekąszać - jest takie słowo w Słowniku Języka Polskiego.

Aleksandra Tycner, jk

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej