W Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Wkrótce zamiast na śmietnik jedzenie będzie mogło trafić do potrzebujących
Sklepy będą miały nowe obowiązki - mają przekazywać żywność o bliskim terminie przydatności organizacjom pożytku publicznego. Jeśli tego nie zrobią, zapłacą kary. Celem nowych przepisów, nad którymi pracuje Senat, jest ograniczenie marnowania żywności.
2016-08-11, 10:27
Posłuchaj
Problem nie dotyczy tylko Polski. Blisko połowa marnowanej na świecie żywności, jest spisywana na straty już na etapie produkcji, bo nie spełnia wymogów estetycznych czyli są np. krzywe.
- Statystyki mówią o tym, że w Europie marnuje się ok. 90 mln ton żywności rocznie. Natomiast w Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności - mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. – To marnowanie należałoby podzielić na różne obszary i grupy: od rolników, aż do producentów, w dystrybucji, wszystkich środkach transportu, oraz konsumentów. W statystykach Polacy jako konsumenci też nie wypadają najlepiej, bo marnujemy ok. 2 mln ton żywności, co średnio stanowi powyżej 50 kg rocznie na osobę – dodaje.
Najczęściej wyrzucamy chleb
Niestety w produktach, które najczęściej trafiają na śmietnik, króluje chleb.
- Od 10 lat chleb jest prawie zawsze na pierwszym miejscu. Takimi produktami, które są wyrzucane i które się marnują, są owoce i warzywa. Są to produkty, które dość szybko musimy spożyć, więc ich marnuje się najwięcej. Na dalszych miejscach są produkty nabiałowe, mięsne i później suche – wymienia gość radiowej Jedynki.
Więcej żywności może trafić do potrzebujących
Aby ograniczyć marnowanie żywności, Senat chce wprowadzić nowe przepisy, które m.in. będą zobowiązywały sklepy powyżej 250 m2 do podpisania umowy z organizacjami pożytku publicznego na zagospodarowanie żywności.
- To daje nam możliwość odbioru żywności z wielu sklepów, w których w tej chwili ta żywność jest przeznaczana do utylizacji. W tej ustawie są również zapisy, które mówią o tym, że produkty, które są oznaczone terminami: najlepiej spożyć do, będzie można po terminie przydatności przeznaczyć do żywienia zbiorowego na rzecz osób potrzebujących. Są to produkty, takie jak makaron, kasza, herbata, które z dnia na dzień się nie psują. To są produkty stałe i one są bezpieczne dla zdrowia. Nie mówimy tutaj o żywności, która ma termin: należy spożyć do. To jest bezwzględne, tego nie zamierzamy zmieniać – podkreśla Marek Borowski.
W skali całego globu rocznie na śmietnik trafia ponad 1,5 miliarda ton żywności o łącznej wartości 1 biliona dolarów, czyli jedna trzecia całej produkcji.
Elżbieta Szczerbak, awi