Czy amerykańska wołowina zaleje Europę? Amerykanie chcą eksportu mięsa z hormonami
Wprawdzie rozmowy dotyczące wolnego handlu między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi TTIP utknęły w martwym punkcie, jednak Amerykanie domagają się wpuszczenia swojej wołowiny na europejskie rynki.
2017-01-01, 14:46
Posłuchaj
W przeciwnym razie grożą sankcjami wobec europejskich producentów serów.
─ Jest opinia, że skoro Kanadyjczycy dostali duży kontyngent 50 tysięcy ton, to oczekiwania Amerykanów bardzo wzrosły – mówi Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
I dodaje, że przed kilkoma dniami pojawił się komunikat o rodzajach wołowiny, która może być eksportowana na europejski rynek.
Amerykanie chcą zmiany stanowiska Komisji Europejskiej w sprawie wołowiny z hormonami
─ Normalna produkcja amerykańska jest obecnie zakazana z punktu widzenia bezpieczeństwa, ale Amerykanie oczekują zmiany stanowiska Komisji Europejskiej, uważając, że jeśli produkt jest bezpieczny dla ich konsumenta, to KE nie ma argumentów i powinna uznać ten eksport – mówi gość radiowej Jedynki.
REKLAMA
Obecnie amerykański kontyngent wyklucza eksport wołowiny z hormonami
─ Amerykański kontyngent wynosi 11 tysięcy ton wołowiny, ale wyłącznie produkowanej bez hormonów – podkreśla Jerzy Wierzbicki.
Kanadyjczycy spełniają warunki europejskie, Amerykanie chcą zmienić zasady w stosunku do ich wołowiny
Ekspert dodaje, że dyskusja będzie się toczyć, ale w umowie CETA jest zapis, że Kanadyjczycy muszą wypełniać wymagania bezpieczeństwa obowiązujące na europejskim rynku.
─ Tymczasem Amerykanie od 20 lat prowadzą spór z KE, uważając, że ta powinna zmienić swoje nastawienie mówi gość Polskiego Radia.
Europejscy producenci za równymi regułami gry na rynku
─ Jednoznaczne jest także stanowisko europejskich organizacji rolniczych - dodaje Wierzbicki.
REKLAMA
Uważają one, że jeśli określonej technologii produkcji nie mogą stosować europejscy producenci, to te technologie nie powinny wchodzić na europejski rynek. Powinny być równe reguły gry – mówi Jerzy Wierzbicki.
USA stosuje serowy szantaż
─ Stany Zjednoczone odgrażają się, że nie wpuszczą na swój rynek europejskich serów – dodaje Wierzbicki.
I sankcje dotknęłyby serwów francuskich i włoskich, a wartość straty obliczana jest na 100 mln dolarów.
Polscy producenci wołowiny w dobrej sytuacji
Natomiast jeśli chodzi o sytuację producentów wołowiny w Polsce, to jest ona dobra – przyznaje Wierzbicki
REKLAMA
Uważa, że poziom cen, z którym mamy ostatnio do czynienia, pozwala na produkcji wołowiny dobrze zarobić, może nie aż tak dobrze jak przy produkcji mleka, ale umożliwiający na rozwój produkcji w przypadku profesjonalnej produkcji.
Dobra sytuacja producentów i przetwórców wołowiny w Polsce wynika też z wysokiego kursu euro. Znacząca część polskiej wołowiny jest sprzedawana przede wszystkim na rynki europejskie.
Do Stanów Zjednoczonych obecnie żadne partie wołowiny nie są eksportowane, nie tylko z Polski, ale z całej Unii.
Aleksandra Tycner, jk
REKLAMA
Polecane
REKLAMA