Etykieta prawdę ci powie. Jak ją czytać, aby zdrowo się odżywiać?

Tylko co trzeci Polak czyta informacje na etykietach kupowanych produktów, ale jest to najczęściej zaledwie data przydatności do spożycia - wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia.

2017-01-22, 14:57

 Etykieta prawdę ci powie. Jak ją czytać, aby zdrowo się odżywiać?
Takie same produkty mogą mieć różną wartość odżywczą i skład soli, cukru i tłuszczu.Foto: Fot. http://www.zachowajrownowage.pl/kupujeto/

Posłuchaj

Jak czytać etykiety artykułów spozywczych aby zachować zdrowie, o tym w Agro Faktach radiowej Jedynce./Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia./.
+
Dodaj do playlisty

Dlatego Instytut przygotował kampanię pod hasłem "Mniej: cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to !"

─ Kampania w postaci spotów telewizyjnych i plakatów ma przekonywać konsumentów do świadomych wyborów przy kupowaniu żywności i pokazywać, że takie same produkty mogą mieć różną wartość odżywczą, wyjaśnia Małgorzata Mękus, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

Trzeba czytać i porównywać etykiety

Jak wyjaśnia, wystarczy wziąć dwa opakowania do ręki, porównać wartość odżywczą, zawartość składników.

─  Nasza kampania ma zachęcać konsumentów do czytania etykiet, gdyż ma to wpływ na nasze zdrowie, mówi Małgorzata Mękus.

Zdrowe odżywianie nie musi więcej kosztować 

Grażyna Skarżyńska, specjalistka do spraw marketingu w Instytucie dodaje, że zmiana nawyków zakupowych nie musi pociągać za sobą większych kosztów.

Jak podkreśla, za te same pieniądze można kupować zdrowsze produkty.

I daje przykład płatków śniadaniowych, gdy po przestudiowaniu etykiety okazało się, jak się myliła w ocenie ich zdrowotności.

Trzeba czytać ile soli, cukru i tłuszczu znajduje się w produkcie

─ Należy też zwracać uwagę na oznakowanie RWS widoczne na produktach spożywczych, zaznacza Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. 

 ─  To oznakowanie znajdujące się z przodu i z tyłu opakowania pokazuje, ile procent do wskazanego dziennego spożycia jest soli, cukru i tłuszczu w produkcie, mówi Gantner.

Trzeba pamiętać o normach dietetycznych

Małgorzata Mękus z Instytutu Żywności i Żywienia przypomina, jakie wartości dotyczące diety dorosłego człowieka powinny być dziennie przestrzegane.

Przypomina, że wartość energetyczna wynosi 2 tys. kilokalorii na dzień, zawartość tłuszczu – 70 gramów, kwasów tłuszczowych nasyconych – 20 gramów, węglowodanów - 260 gramów, cukru – 90 gramów, białka – 50 gramów oraz soli – 6 gramów.

─ Informacje na temat kampanii prowadzonej przez Instytut Żywności i Żywienia, można zdobyć zaglądając na strony internetowe, kupujeto.pl, zaznacza  Grażyna  Skarżyńska.

Tam też znajdą Państwo sugestie, aby nie poprzestawać na zapoznaniu się z datą przydatności do spożycia, lecz uważnie czytać informacje na etykietach dotyczące: nazwy produktu, zawartych w nim składników  i wartości odżywczych.

Kampania pod hasłem :"Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!", prowadzona przez Instytut Żywności i Żywienia, jest finansowana z funduszy przekazanych Polsce przez Szwajcarię.

Dariusz Kwiatkowski, jk

Polecane

Wróć do strony głównej