Etykieta prawdę ci powie. Jak ją czytać, aby zdrowo się odżywiać?
Tylko co trzeci Polak czyta informacje na etykietach kupowanych produktów, ale jest to najczęściej zaledwie data przydatności do spożycia - wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia.
2017-01-22, 14:57
Posłuchaj
Dlatego Instytut przygotował kampanię pod hasłem "Mniej: cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to !"
─ Kampania w postaci spotów telewizyjnych i plakatów ma przekonywać konsumentów do świadomych wyborów przy kupowaniu żywności i pokazywać, że takie same produkty mogą mieć różną wartość odżywczą, wyjaśnia Małgorzata Mękus, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.
Trzeba czytać i porównywać etykiety
Jak wyjaśnia, wystarczy wziąć dwa opakowania do ręki, porównać wartość odżywczą, zawartość składników.
─ Nasza kampania ma zachęcać konsumentów do czytania etykiet, gdyż ma to wpływ na nasze zdrowie, mówi Małgorzata Mękus.
Zdrowe odżywianie nie musi więcej kosztować
Grażyna Skarżyńska, specjalistka do spraw marketingu w Instytucie dodaje, że zmiana nawyków zakupowych nie musi pociągać za sobą większych kosztów.
Jak podkreśla, za te same pieniądze można kupować zdrowsze produkty.
I daje przykład płatków śniadaniowych, gdy po przestudiowaniu etykiety okazało się, jak się myliła w ocenie ich zdrowotności.
Trzeba czytać ile soli, cukru i tłuszczu znajduje się w produkcie
─ Należy też zwracać uwagę na oznakowanie RWS widoczne na produktach spożywczych, zaznacza Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
─ To oznakowanie znajdujące się z przodu i z tyłu opakowania pokazuje, ile procent do wskazanego dziennego spożycia jest soli, cukru i tłuszczu w produkcie, mówi Gantner.
Trzeba pamiętać o normach dietetycznych
Małgorzata Mękus z Instytutu Żywności i Żywienia przypomina, jakie wartości dotyczące diety dorosłego człowieka powinny być dziennie przestrzegane.
Przypomina, że wartość energetyczna wynosi 2 tys. kilokalorii na dzień, zawartość tłuszczu – 70 gramów, kwasów tłuszczowych nasyconych – 20 gramów, węglowodanów - 260 gramów, cukru – 90 gramów, białka – 50 gramów oraz soli – 6 gramów.
─ Informacje na temat kampanii prowadzonej przez Instytut Żywności i Żywienia, można zdobyć zaglądając na strony internetowe, kupujeto.pl, zaznacza Grażyna Skarżyńska.
Tam też znajdą Państwo sugestie, aby nie poprzestawać na zapoznaniu się z datą przydatności do spożycia, lecz uważnie czytać informacje na etykietach dotyczące: nazwy produktu, zawartych w nim składników i wartości odżywczych.
Kampania pod hasłem :"Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!", prowadzona przez Instytut Żywności i Żywienia, jest finansowana z funduszy przekazanych Polsce przez Szwajcarię.
Dariusz Kwiatkowski, jk