Raport o rynku trzody w Polsce: mniejsza produkcja, spadnie eksport
Z powodu ASF czyli afrykańskiego pomoru świń, rolnicy są zachęcani do zmiany profilu swoich gospodarstw.
2017-01-24, 10:12
Posłuchaj
W nowym Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich przewidziano specjalne dopłaty dla chętnych.
̶ Pogłowie świń w Polsce od lat maleje - mówi Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Za spadek pogłowia odpowiadają obniżki cen skupu
Jak wyjaśnia, ostatnie spisy wykazują spadek pogłowia, niskie ceny skupu sprawiają, że rolnicy nie byli w stanie rozwijać produkcji.
̶ Jak duży jest ten spadek, nie wiadomo dokładnie, w notatkach sygnalnych GUS mówi się o kilkunastoprocentowym, ale ostatnie korekty mówią o spadku w czerwcu o 9 procent – mówi gość Agro Faktów.
I dodaje, że obecnie pogłowie wynosi 10,865 mln sztuk.
REKLAMA
Polska importuje prosięta i eksportuje wieprzowinę
̶ Duży eksport wieprzowiny z Polski jest pochodną importu do naszego kraju prosiąt - wyjaśnia Danuta Zawadzka.
Jak wyjaśnia importujemy ok. 5 mln prosiąt i warchlaków z Unii Europejskiej.
Czy jest szansa na wzrost pogłowia świń w Polsce?
Zdaniem ekspertki Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, pogłowie trzody chlewnej w Polsce zwiększy się pod warunkiem wzrostu koncentracji produkcji. Ale konsumpcja tego mięsa w Europie nie rośnie.
Eksport do Chin też zmaleje
̶ Coraz więcej osób nie je tego mięsa, można też prognozować, że w 2017 r. spadnie eksport wieprzowiny do Chin z powodu wzrostu jej produkcji w tym kraju.
Nadzieja w tym, że na dłuższą metę Chiny mogą utrzymać import wieprzowiny, bo bogacąca się i coraz liczebniejsza chińska klasa średnia konsumuje też więcej tego mięsa. Rodzima zaś produkcja może być niewystarczająca.
Aleksandra Michałek-Tycner, jk
Polecane
REKLAMA