Systemy jakości żywności: zmiany korzystne dla rolników

Zakończyły się konsultacje społeczne dotyczące zmian w rozporządzeniu określającym, w jaki sposób rolnicy mogą uczestniczyć w systemach jakości.

2017-01-31, 13:54

Systemy jakości żywności: zmiany korzystne dla rolników
Rolnik może uczestniczyć w krajowych oraz unijnych systemach jakości.Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O zmianach w systemach jakości mówił w "Agro-Faktach" radiowej Jedynki: Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Jedna z modyfikacji dotyczy wydłużenia okresu wsparcia, w którym beneficjenci mogą ubiegać się o refundację kosztów wynikających z uczestnictwa w wybranym systemie jakości, wyjaśnia Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Staramy się i chcemy, aby jak największa grupa rolników mogła skorzystać z tego wsparcia, stąd też wydłużamy okres wsparcia z 3 do 5 lat, w czasie którego beneficjenci będą mogli ubiegać się o refundację kosztów wynikających z uczestnictwa w wybranym systemie jakości – tłumaczy gość radiowej Jedynki.

Wprowadzenie korzystnych korekt do już wydanych decyzji

Będzie też możliwe wprowadzanie korekt na korzyść beneficjentów nawet w odniesieniu do już wydanych decyzji.

- Mamy już zakończony jeden nabór, a chcemy, żeby to wsparcie, które było w tym systemie do 3 lat, zostało wydłużone wszystkim, i tym, którzy już składali i będą składać. Po pierwsze więc wydłużamy okres, po drugie rozszerzamy koszty kwalifikowane i w ramach tych wydanych decyzji też będziemy je zmieniać, tak aby tym, którzy już składali swoje wnioski, można było tej pomocy rozszerzającej udzielić – wyjaśnia Ryszard Zarudzki. – Będzie możliwa zmiana wydanych decyzji w pierwszym naborze w ramach systemu jakości żywności – dodaje.

REKLAMA

Można korzystać z wielu systemów jakości

Rolnicy mogą korzystać z wielu systemów jakości, czyli form wsparcia.

- Generalnie mamy 10 systemów jakości: 3 unijne i krajowych. Unijne to Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, rolnictwo ekologiczne, a systemy krajowe to: integrowana produkcja roślin, Jakość Tradycja, QMP, czyli Quality Meat Program (system jakości mięsa wołowego – przyp. red.), PQS, czyli Pork Quality System (system jakości mięsa wieprzowego – przyp. red.), QAFP (System Gwarantowanej Jakości Żywności – przyp. red.). Jest więc w czym wybierać – zauważa Ryszard Zarudzki.

Zmiany dotyczące rolnictwa ekologicznego

Istotne zmiany następują w odniesieniu do rolnictwa ekologicznego.

- Tutaj mówimy o rozszerzeniu zakresu kosztów kwalifikowanych. Druga zasadnicza zmiana to doprecyzowanie kwestii wymogów stawianych uczestnikom systemu rolnictwa ekologicznego, którzy są producentami produktów roślinnych. Ważne, że te zmiany idą w kierunku, który zgłaszali rolnicy ekologiczni. W systemie Jakość Tradycja doprecyzowujemy kwestie limitu wsparcia możliwego do odzyskania, w związku z kosztami poniesionymi z tytułu uczestnictwa w tym systemie – zapowiada Ryszard Zarudzki.

REKLAMA

Oficjalna informacja o dokonanych zmianach zostanie przedstawiona w pierwszym kwartale tego roku. Później odbędą się nabory wniosków od rolników zainteresowanych uczestnictwem w systemach jakości. Wsparcia odbywa się na zasadzie refundacji poniesionych kosztów.

Dariusz Kwiatkowski, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej