Jakie bariery w rozwoju ma do pokonania polska branża mięsna?
Zdobywanie nowych rynków zbytu oraz poprawa konkurencyjności branży to zdaniem ekspertów największe wyzwania stojące przed polską branżą mięsną.
2017-06-09, 10:57
Posłuchaj
Bariery ograniczające rozwój przemysłu mięsnego na rynku krajowym wymienia Agnieszka Różańska z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
- Zdecydowanie na rynku krajowym przykładem ograniczeń dla rozwoju branży mięsnej jest kwestia istniejącej konkurencji. Tutaj należy włączyć w to dystrybucję, która też dyktuje swoje warunki. Każdy więc podmiot branży mięsnej musi się odnaleźć na wewnętrznym rynku, trafić do konsumentów, żeby swobodnie i stabilnie prowadzić sprzedaż swoich produktów – podkreśla rozmówczyni radiowej Jedynki.
Rynki zewnętrzne wymagają szerszego spojrzenia
Inne są bariery ograniczające lub spowalniające polski eksport mięsa i jego przetworów.
- Rynki zewnętrzne wymagają szerszego spojrzenia, ponieważ globalne podejście do handlu mięsem wymaga uwzględnienia bardzo wielu czynników. Chociaż takim najbardziej palącym problemem na ten moment, już od kilku lat niestety, jest kwestia afrykańskiego pomoru świń, choroby szalonych krów, jak i w ostatnim czasie również ptasiej grypy, które skutecznie poblokowały dostęp do wielu ważnych dla nas rynków i trwają cały czas działania i starania o to, żeby te rynki odblokować – wyjaśnia ekspertka.
REKLAMA
Nasilające się zjawisko protekcjonizmu
Agnieszka Różańska dodaje, że niepokoi także nasilające się zjawisko protekcjonizmu, forowania własnych producentów i produktów na unijnym rynku.
- Jest na pewno ziarno prawdy w tym, że uczestnicy rynku europejskiego próbują bronić swojego interesu. To jest taki szerszy wewnętrzny rynek, na którym również konkurencyjność i budowanie stabilnej pozycji handlowej jest bardzo istotne. Polska branża mięsna w niektórych obszarach, jak chociażby drób, jest bardzo mocna, w tym momencie jesteśmy numerem 1 w produkcji. W przypadku innych gatunków mięsa tez mamy sporo do powiedzenia – mówi ekspertka.
Oby te pozycję udało się nam utrzymać, bo bez eksportu polska branża mięsna nie przetrwa.
Elżbieta Mamos, awi
Polecane
REKLAMA