Rosną ceny żywności na świecie

Na świecie drożeje żywność. Indeks cen przygotowywany przez Światową Organizację do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO zwiększył się w maju do 172,6 punktu, wobec 168,9 punktu w kwietniu.

2017-06-17, 09:03

Rosną ceny żywności na świecie
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: Pixabay

Posłuchaj

O drożejącej żywności na świecie oraz w Polsce, mówi w Agro Faktach Jakub Olipra, ekonomista z Credit Agricole./Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

To wzrost rzędu 2, 2 procent.

Spośród pięciu artykułów branych pod uwagę przy porównywaniu miesiąc do miesiąca, staniał tylko cukier. 

Najbardziej zdrożały artykuły mleczne

− Najbardziej wzrosły ceny produktów mlecznych, wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista z Credit  Agricole.

Jak wylicza, zdrożały one w ciągu miesiąca o 5,1 proc.

REKLAMA

I dodaje, że od II kwartału ubiegłego roku, ceny produktów mlecznych znajdują się we wzrostowej fazie cyklu, gdyż zmniejszyła się produkcja mleka u największych producentów – w Nowej Zelandii, Unii Europejskiej, w Stanach Zjednoczonych i w Argentynie, a jednocześnie wzrósł popyt w Chinach.

Ceny masła w Unii Europejskiej znajdują się na rekordowym poziomie 500 euro za 100 kilogramów.

Wzrost popytu na artykuły pochodzenia mięsnego podniósł ceny

Najbardziej zdrożały produkty pochodzenia zwierzęcego, na co wpłynął wzrost popytu.

Popyt rośnie szczególnie na wołowinę i wieprzowinę w Chinach.

REKLAMA

W przypadku mięsa wzrost cen wynosił 1,5 proc., zboża zdrożały o 1,4 proc. Zdrożał też olej roślinny – o 4,7 procent.

W Polsce wpływ na ceny żywności miała pogoda

− Obawy polskich konsumentów mogą budzić skutki wiosennych anomalii pogodowych, przyznaje Jakub Olipra.

W tym roku droższe warzywa. Przez przymrozki

I wymienia przede wszystkim owoce, którym zaszkodziły przymrozki w ostatnim miesiącu.

I dodaje, że przymrozki zaszkodziły też zagranicznym producentom owoców, stąd ceny importowanych owoców też są wysokie.

REKLAMA

Jak jednak dodaje, w III kwartale tego roku wzrost cen żywności nie przekroczy 4 procent, aby obniżyć się w 2018 r. do ok. 2 procent.

Z analiz FAO wynika, że w ujęciu rocznym światowe ceny żywności  w maju były wyższe o 10,2 proc.

Dariusz Kwiatkowski, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej