Niecodzienne wykorzystanie drożdży? To może być pomysł na biznes
Przemysł spożywczy wytwarza nie tylko żywność, ale także setki ton różnego rodzaju odpadów, które, jak się okazuje, mogą być z powodzeniem zagospodarowane.
2017-07-15, 15:30
Posłuchaj
Do tego celu wykorzystywane są drożdże paszowe, wyjaśnia prof. Stanisław Błażejak z Wydziału Nauk o Żywności SGGW.
- Te droższe dzikie, czasami nazywane paszowymi, mogą być wykorzystywane do zagospodarowania odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Te odpady to przede wszystkim tzw. woda ziemniaczana sokowa pochodząca z branży krochmalniczej, a z drugiej strony odpad, który jest źródłem węgla dla drożdży, i tym źródłem węgla jest gliceryna z produkcji biodiesla – wyjaśnia gość radiowej Jedynki.
Wiele cennych właściwości
Efektem pracy tych drożdży i wykorzystania składników zawartych w wodzie sokowej i glicerynie są m.in polisacharydy, zwane glukanami, które maja wiele cennych właściwości, dodaje dr Anna Bzducha-Wróbel z Wydziału Nauk o Żywności SGGW.
- Te związki mają wiele właściwości, m.in. stymulacja układu immunologicznego, w związku z tym możemy je wykorzystać do produkcji preparatów o takim działaniu, a ponadto możemy je stosować np. jako dodatek do pasz dla zwierząt – wyjaśnia ekspertka.
Pomysł na biznes
Prace badawcze dotyczące produkcji glukanów są już zakończone i można je wykorzystywać na skalę przemysłową, zauważa prof. Stanisław Błażejak.
REKLAMA
- Było w tym zakresie zrobione zgłoszenie patentowe, a w roku 2016 został przyznany patent. Teraz kwestia, kto po to sięgnie, czy ktoś się zainteresuje – zaznacza gość Jedynki.
Sięgnąć po te patenty na pewno warto, bo to znakomity pomysł na biznes.
Elżbieta Mamos, awi
Polecane
REKLAMA