Polacy zasmakowali w wołowinie?

W Polsce jemy kilkukrotnie mniej wołowiny niż wynosi średnia unijna. Ale ta sytuacja powoli się zmienia i Polacy częściej kupują i jedzą ten rodzaj mięsa.

2017-08-18, 13:47

Polacy zasmakowali w wołowinie?
Statystyczny Polak zjada niecałe 2 kg wołowiny rocznie. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O rosnącym spożyciu wołowiny w Polsce mówił w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w BZ WBK (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Ten wzrostowy trend potwierdza w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w BZ WBK.

- Wstępne dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej pokazują na dość duży, bo aż 58-proc. w relacji rocznej wzrost bilansowej konsumpcji wołowiny w Polsce – podkreśla ekspert.

Wciąż jemy mało wołowiny

Ten bardzo duży wzrost konsumpcji cieszy, ale i tak spożycie wołowiny przez statystycznego Polaka jest bardzo niskie.

- Po spadku w latach ubiegłych te pierwsze dane mówią o wzroście do poziomu 1,9 kg na osobę rocznie. Natomiast szacunki wskazują na wzrost do 2 kg w bieżącym roku. Jest to oczywiście nadal bardzo niski poziom i wołowinie daleko do tych głównych rodzajów mięsa spożywanych w Polsce, czyli wieprzowiny i drobiu. Natomiast widać tu pewien pozytywny kierunek. Zobaczymy jeszcze, czy jest to trwały trend – zaznacza ekspert.
 
Większość tego rodzaju mięsa eksportujemy

Trend wydaje się być trwały, co potwierdzają dane dotyczące produkcji wołowiny. Jest na nią popyt na polskim i europejskim rynku, dodaje Grzegorz Rykaczewski.

REKLAMA

- Produkcja mięsa wołowego rośnie od wielu lat. W ubiegłym roku przekroczyła 500 tys. ton w ekwiwalencie tuszy. Większość naszej wołowiny sprzedajemy na rynki zagraniczne, na rynki Unii Europejskie. Jest to ok. 80 proc., w niektórych latach nawet do 90 proc. krajowej produkcji – podaje liczby rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
 
Polskim eksporterom sprzyja wysoki kurs euro, a perspektywy na rynku unijnym są w miarę stabilne. Ale ponieważ dla wszystkich producentów żywności jest i powinien być najważniejszy rynek krajowy, dalszy wzrost spożycia wołowiny przez Polaków jest bardzo pożądany.

Elżbieta Mamos, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej