Mini kiwi w Polsce: pogoda daje w kość plantatorom

W tym roku pogoda nie rozpieszcza plantatorów, rónież uprawianego w Polsce mini kiwi.

2017-08-19, 11:00

Mini kiwi w Polsce: pogoda daje w kość plantatorom
W tym roku uprawa mini kiwi ucierpiała na wiosennych przymrozkach. Foto: Kolomiec/Shutterstock.com

Posłuchaj

O uprawie minikiwi mówił w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki dr Piotr Latocha z SGGW (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Mini kiwi mają kształt i rozmiary dużych winogron, a smak od dawna znanych owoców kiwi, pozbawione są jednak ich ochronnej włochatej pokrywy. Jest to odmiana rośliny o nazwie aktinidia ostrolistna, nad którą od kilkunastu lat prowadzone są  badania w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Wyniki pracy naukowców wykorzystuje w praktyce grupa plantatorów. Wspólnie założyli  stowarzyszenie, które jest dobrym przykładem komercjalizacji badań naukowych.

Mniejsze plony przez wiosenne przymrozki


Niestety tegoroczne zbiory z powodu anomalii pogodowych nie będą nadzwyczajne, wyjaśnia  dr Piotr Latocha z SGGW. 

- Niektóre plantacje po pierwszych wiosennych przymrozkach udało się uchronić. To było nawet -5 stopni Celsjusza. Ale rośliny zaczęły się regenerować. I później w te majowe przymrozki to, co udało się ochronić w kwietniu, zostało mocniej uszkodzone w maju. Można więc powiedzieć, że ten plon w maju będzie więc mniejszy – mówi ekspert.

REKLAMA

Wsparcie ze strony Narodowego Centrum Badań i Rozwoju

Przedsięwzięcie upowszechniania plantacji mini kiwi w Polsce realizowane przez SGGW  uzyskało wsparcie ze strony Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

- Od 2015 roku realizujemy projekt Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, którego celem jest opracowanie technologii towarowej uprawy mini kiwi w warunkach centralnej Polski. Jesteśmy już po dwóch latach tych badań. Teraz mielibyśmy trzeci i ostatni sezon, ale te przymrozki, które miały miejsce, skutkowały tym, że wnioskowaliśmy o przedłużenie o jeden sezon, żeby mieć te trzy lata takie typowe. Ten rok też wykorzystamy, bo jest on tak specyficzny, że pozyskaliśmy bardzo dużo cennych naukowych informacji, jak się rośliny zachowują, jak w takiej sytuacji wygląda to od strony ekonomicznej. Także to są bardzo ważne doświadczenia. Ale żeby zamknąć całość, potrzebujemy trzech sezonów – podkreśla rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.

Niebawem ukaże się książka o technologii uprawy mini kiwi w warunkach środkowoeuropejskich. Będzie też w niej mowa o prozdrowotnych walorach tych owoców.

Dariusz Kwiatkowski, awi

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej