Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym
Od 9. do 10. września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego Uniwersytetu Warszawskiego kolejny rodzinny weekend edukacyjny "Rośliny, owady, miód".
2017-09-01, 14:56
Posłuchaj
Będzie można dowiedzieć się, dlaczego tak ważne są owady zapylające i bioróżnorodność, a także - jak zmieniły się rośliny uprawne w Polsce i których już nie ma.
− Przy okazji można będzie również zjeść smaczne i zdrowe potrawy, w tym wiele dań kuchni regionalnej - mówi Grzegorz Łapanowski ze Szkoły na Widelcu, jeden ze współorganizatorów festiwalu.
− Miód w tytule nie oznacza, że wszystko będzie na słodko - podkreśla Łapanowski.
Jak dodaje, miód jest pretekstem do rozmowy o naszej żywności i środowisku.
I wyjaśnia, że na pewno dla miłośników sushi na pewno ważna jest odpowiedź, jaka jest kondycja oceanów, skąd pochodzą produkty do tej potrawy.
REKLAMA
Będzie też strefa pokazów kulinarnych, gdzie królować będą polskie produkty – świeże, sezonowe i lokalne, mówi gość Agro Faktów.
A to święto w warszawskim Ogrodzie Botanicznym od 9 do 10 września.
Aleksandra Tycner, jk
Polecane
REKLAMA