Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym

Od 9. do 10. września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego Uniwersytetu Warszawskiego kolejny rodzinny weekend edukacyjny "Rośliny, owady, miód".

2017-09-01, 14:56

Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym
Od 9. do 10. września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego Uniwersytetu Warszawskiego kolejny rodzinny weekend edukacyjny "Rośliny, owady, miód.". . Foto: Pixabay

Posłuchaj

O Warszawskim Festiwalu Kulinarnym w Ogrodzie Botanicznym, w Agro Faktach radiowej Jedynki./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Będzie można dowiedzieć się, dlaczego tak ważne są owady zapylające i bioróżnorodność, a także - jak zmieniły się rośliny uprawne w Polsce i których już nie ma.

− Przy okazji można będzie również zjeść smaczne i zdrowe potrawy, w tym wiele dań kuchni regionalnej - mówi Grzegorz Łapanowski ze Szkoły na Widelcu, jeden ze współorganizatorów festiwalu.

− Miód w tytule nie oznacza, że wszystko będzie na słodko  - podkreśla Łapanowski.
Jak dodaje, miód jest pretekstem do rozmowy o naszej żywności i środowisku.

I wyjaśnia, że na pewno dla miłośników sushi na pewno ważna jest odpowiedź, jaka jest kondycja oceanów, skąd pochodzą produkty do tej potrawy.

REKLAMA

Będzie też strefa pokazów kulinarnych, gdzie królować będą polskie produkty – świeże, sezonowe i lokalne, mówi gość Agro Faktów.
A to święto w warszawskim Ogrodzie Botanicznym od 9 do 10 września.

Aleksandra Tycner, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej