Jakie zagrożenia przed eksportem polskiego mięsa i jego przetworów?

W tym roku eksport polskiej żywności powinien przekroczyć wartość 25 mld euro. Największą pozycją w tym eksporcie od lat jest mięso i jego przetwory. 

2017-11-04, 13:10

Jakie zagrożenia przed eksportem polskiego mięsa i jego przetworów?
Eksport jest dla polskiego rolnictwa, szczególnie dla branży mięsnej, jednym z najważniejszych kanałów sprzedaży. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O znaczeniu eksportu dla polskiej branży mięsnej mówi w "Agro-Faktach" radiowej Jedynki Dariusz Formela z fimy Gobarto (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

O znaczeniu eksportu dla polskiej branży mięsnej mówi w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia Dariusz Formela z fimy Gobarto.

- Eksport jest dla polskiego rolnictwa, szczególnie dla branży mięsnej, jednym z najważniejszych kanałów sprzedaży, dlatego że marże uzyskiwane na takim eksporcie są dla nas najwyższe – wyjaśnia ekspert.

Największe zagrożenia dla eksportu mięsa

Dariusz Formela uważa, że największym problemem zagrażającym eksportowi branży mięsnej jest ASF i związana z nim kwestia  bioasekuracji.

- Jakość jest w Polsce utrzymywana na bardzo wysokim poziomie, szczególnie w fermach, które niektórzy nazywają przemysłowymi. To są duże fermy. Niestety mali producenci rolni muszą poczynić jeszcze wiele nakładów inwestycyjnych, aby jakość była tam odpowiednia. Dzisiaj jest to szczególnie związane z tematem afrykańskiego pomoru świń. Bioasekuracja jest tym elementem, który ma zagwarantować Polsce jakieś miejsce na rynkach eksportowych – mówi ekspert.

REKLAMA

Oczekiwania branży wobec rządu

Na zbliżającym się Kongresie 590, który odbędzie się 16 - 17 listopada w Rzeszowie, branża mięsna będzie silnie reprezentowana i podczas zaplanowanych debat i paneli dyskusyjnych jej przedstawiciele chcą zgłosić swoje oczekiwania wobec przedstawicieli rządu.

- Jesteśmy w stanie zainwestować z rolnikami bardzo duże pieniądze idące w setki milionów złotych, ale z drugiej strony musimy mieć dostęp do rynków eksportowych. Rynki eksportowe to domena rządowa i dlatego Kongres 590 jest dla nas tak ważny, dlatego że my musimy też na ten temat na tym Kongresie dyskutować. Bardzo duże oczekiwania mamy wobec naszych włodarzy, którzy powinni bardzo mocno postarać się o otwarcie rynków Chin, Korei Południowej i Japonii. To jest wyzwanie – podkreśla Dariusz Formela.

Mięso i jego przetwory stanowią ok. 20 procent wartości całego polskiego eksportu żywności, a rynki państw UE na które wysyłamy ok. 80 procent naszej produkcji nie są już rynkami rozwojowymi.

Elżbieta Mamos, awi

REKLAMA

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej