QAFP: na jakie wsparcie mogą liczyć hodowcy zainteresowani przystąpieniem do systemu?

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) kończy kampanię "Historia pochodzenia jakości" promującą system Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

2017-11-08, 10:45

QAFP: na jakie wsparcie mogą liczyć hodowcy zainteresowani przystąpieniem do systemu?
System jakości QAFP obecnie gromadzi 130 hodowców trzody chlewnej.Foto: GITTI.NUNCHO/Shutterstock.com

Posłuchaj

System QAFP zaczyna się od hodowli, mówiła w "Agro-Faktach" radiowej Jedynki Agnieszka Różańska z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Sukces w  produkcji żywności w systemie QAFP zależy od każdego jej uczestnika, ale wszystko zaczyna się od producentów surowców, mówi Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia Agnieszka Różańska z UPEMI.

- Kluczową kwestią w zarządzaniu jakością w ramach systemu jest połączenie całego łańcucha produkcyjnego, a jak wiemy hodowla jest tym pierwszym ogniwem, niezwykle istotnym, dlatego w tej kampanii chcieliśmy zwrócić uwagę w szczególności właśnie na rolę hodowcy i jego obecności w systemie – mówi ekspertka.

160 produktów certyfikowanych

Agnieszka Różańska wyjaśnia też, ilu producentów żywca wieprzowego i ile zakładów przetwórczych w Polsce przystąpiło do systemu QAFP.

- System jakości QAFP obecnie gromadzi 130 hodowców trzody chlewnej, którzy w skali roku produkują 33 tys. sztuk świń. Mamy kolejne zgłoszenia do systemu, więc to grono hodowców w systemie będzie się sukcesywnie zwiększało. Do rodziny systemowej należy również włączyć oczywiście zakłady mięsne. Certyfikowanych jest 30 takich zakładów, 6 z nich zajmuje się produkcją kulinarnego mięsa wieprzowego z certyfikatem QAFP. Zarówno te 6 zakładów, jak i inne produkują również wędliny wytwarzane w systemie QAFP. Na dzień dzisiejszy w ramach sytemu mamy certyfikowanych 160 produktów – podaje liczby rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.

Finansowe wsparcie hodowców

Jak na skalę produkcji żywca wieprzowego w Polsce - w 2016 r. wyniosła ona ok.  2,4 mln ton -  30 producentów to niewiele. Ale liczba rolników zainteresowanych produkcją żywca w systemie QAFP wzrasta, zwłaszcza że mogą oni liczyć na finansowe wsparcie.

- Pomimo że certyfikacja systemu wiąże się z pewnymi kosztami, to hodowcy mogą wnioskować o zwrot kosztów uczestnictwa w ramach PROW. Jako administrator systemu również służymy pomocą i informacją w tym zakresie – mówi Agnieszka Różańska.

Ponieważ polscy konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na jakość kupowanej żywności, warto by  jej producenci  mieli to na względzie.

Elżbieta Mamos, awi

Polecane

Wróć do strony głównej