QAFP: na jakie wsparcie mogą liczyć hodowcy zainteresowani przystąpieniem do systemu?
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) kończy kampanię "Historia pochodzenia jakości" promującą system Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.
2017-11-08, 10:45
Posłuchaj
Sukces w produkcji żywności w systemie QAFP zależy od każdego jej uczestnika, ale wszystko zaczyna się od producentów surowców, mówi Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia Agnieszka Różańska z UPEMI.
- Kluczową kwestią w zarządzaniu jakością w ramach systemu jest połączenie całego łańcucha produkcyjnego, a jak wiemy hodowla jest tym pierwszym ogniwem, niezwykle istotnym, dlatego w tej kampanii chcieliśmy zwrócić uwagę w szczególności właśnie na rolę hodowcy i jego obecności w systemie – mówi ekspertka.
160 produktów certyfikowanych
Agnieszka Różańska wyjaśnia też, ilu producentów żywca wieprzowego i ile zakładów przetwórczych w Polsce przystąpiło do systemu QAFP.
- System jakości QAFP obecnie gromadzi 130 hodowców trzody chlewnej, którzy w skali roku produkują 33 tys. sztuk świń. Mamy kolejne zgłoszenia do systemu, więc to grono hodowców w systemie będzie się sukcesywnie zwiększało. Do rodziny systemowej należy również włączyć oczywiście zakłady mięsne. Certyfikowanych jest 30 takich zakładów, 6 z nich zajmuje się produkcją kulinarnego mięsa wieprzowego z certyfikatem QAFP. Zarówno te 6 zakładów, jak i inne produkują również wędliny wytwarzane w systemie QAFP. Na dzień dzisiejszy w ramach sytemu mamy certyfikowanych 160 produktów – podaje liczby rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
REKLAMA
Finansowe wsparcie hodowców
Jak na skalę produkcji żywca wieprzowego w Polsce - w 2016 r. wyniosła ona ok. 2,4 mln ton - 30 producentów to niewiele. Ale liczba rolników zainteresowanych produkcją żywca w systemie QAFP wzrasta, zwłaszcza że mogą oni liczyć na finansowe wsparcie.
- Pomimo że certyfikacja systemu wiąże się z pewnymi kosztami, to hodowcy mogą wnioskować o zwrot kosztów uczestnictwa w ramach PROW. Jako administrator systemu również służymy pomocą i informacją w tym zakresie – mówi Agnieszka Różańska.
Ponieważ polscy konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na jakość kupowanej żywności, warto by jej producenci mieli to na względzie.
Elżbieta Mamos, awi
Polecane
REKLAMA