Nowe metody wykrywania wirusów roślin: żywność będzie zdrowsza

Nowe metody wykrywania wirusów roślin, atakujących między innymi pomidory i ziemniaki, są szansą na większe plony oraz mniejsze zużycie chemicznych środków ochrony, a więc produkowanie zdrowszej żywności.

2017-12-09, 13:00

Nowe metody wykrywania wirusów roślin: żywność będzie zdrowsza
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: angellodeco/Shutterstock.com

Posłuchaj

O nowych metodach wykrywania wirusów roślin w "Agro-Faktach" radiowej Jedynki mówiła profesor Beata Hasiów-Jaroszewska z Państwowego Instytutu Badawczego Ochrony Roślin w Poznaniu (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

To działania profilaktyczne, które mogą zapobiegać dużym problemom, wyjaśnia profesor Beata Hasiów-Jaroszewska z Państwowego Instytutu Badawczego Ochrony Roślin w Poznaniu, laureatka nagrody AgroBioTop.

- Prace, które prowadzimy w moim zespole badawczym, dotyczą zmienności genetycznej wirusów roślin oraz sposobów opracowywania metod wykrywania tych wirusów w materiale roślinnym. Wirusy powodują rokrocznie ogromne straty w plonach na całym świecie. Cechuje je duża zmienność genetyczna, a stężenie ich cząsteczek w porażonych roślinach jest często bardzo niskie, co utrudnia wykrywanie tych patogenów. Nie ma też bezpośrednich metod ich zwalczania, stąd też bardzo ważna jest profilaktyka. Nowe metody diagnostyczne, które opracowujemy powalają w sposób niezwykle czuły, szybki i skuteczny efektywnie wykrywać poszczególne gatunki wirusów, a nawet rozróżniać ich poszczególne warianty genetyczne – wyjaśnia rozmówczyni Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.

Realizowanie w praktyce idei zrównoważonego rolnictwa

Opracowane metody diagnozowania mogą przyczynić się do realizowania w praktyce idei zrównoważonego rolnictwa, nie używającego w nadmiarze środków chemicznych. 

- Wszystkie działania, które prowadzimy, wpisują się w integrowaną ochronę roślin, czyli stosujemy innowacyjne metody wykrywania wirusów, tak aby szybko wykrywać te patogeny w uprawie i aby producent mógł podjąć odpowiednie działania, które zapobiegałyby rozprzestrzenianiu się takiego wirusa w uprawie. Zwiększony obrót materiały roślinnego w Unii Europejskiej powoduje, że mamy bardzo dużo napływowego materiału z innych krajów, również jest to materiał rozmnożeniowy i tutaj bardzo ważna jest wczesna diagnostyka, która umożliwia kontrolę zdrowotności tego materiału i sadzonek, które sprowadzamy z innych krajów UE, tak aby nie wprowadzać do naszych upraw tych patogenów. My skupiliśmy się na bezpośredniej współpracy z producentami, tak aby można było wykonywać doświadczenie również w warunkach polowych i szklarniowych. Pracujemy również nad innowacyjnymi produktami ochrony roślin, które byłyby alternatywą dla do tej pory stosowanej ochrony krzyżowej, która nie jest ochroną idealną. My chcemy stosować krótkie cząsteczki RNA, czyli kwasu rybonukleinowego, i mechanizm wyciszania genów do ochrony i myślę, że to będzie przełom w ochronie roślin przed wirusami – uważa ekspertka.

REKLAMA

Nagrodą AgroBioTop, jaką otrzymała profesor Beata Hasiów-Jaroszewska, wyróżniani są młodzi uczeni, których dokonania z zakresu biotechnologii przyczyniły się do rozwoju nauk rolniczych. Przyznaje ją kapituła powołana przez Komitet Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk.

Dariusz Kwiatkowski, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej