Sezon na szparagi rozpoczęty: w Polsce zielone i białe, w Niemczech - fioletowe
Kiedyś kojarzone z luksusem, dziś coraz powszechniejsze na wielu zwykłych stołach. Szparagi zrobiły się modne i popularne także w naszym kraju. Ich produkcja wynosi kilka tysięcy ton i rośnie, choć dokładne liczby nie są znane.
2018-05-13, 14:21
Posłuchaj
─ To dobrze, bo to wyjątkowo zdrowe i lekkostrawne warzywa, mówi Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jak dodaje, rozpoczynający się w Polsce sezon jest wyjątkowo krótki – trwa od początku maja do początku czerwca.
─ W Europie Zachodnie – w Niemczech, Szwajcarii, Belgii i Holandii jest dłuższy i zaczyna się od początku marca aż do końca czerwca, mówi gość radiowej Jedynki.
Jak dodaje, w tym roku warzywa dobrze przetrzymały zimę z powodu łagodnej zimy, ich ceny są dosyć niskie, z czego tzw. szparagi bielone są droższe o 3-4 zł, od zielonych.
REKLAMA
W Niemczech szparagi fioletowe
─ W Niemczech furorę robią szparagi fioletowe z jeszcze większą ilością korzystnych składników – np. barwników mających bardzo dobry wpływ na przemianę materii i trawienie, mówi gość Polskiego Radia.
W Polsce „mekką szparagów” jest Wielkopolska, zajmuje się nimi Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, plantacje są też coraz częściej sytuowane na obrzeżach dużych miast – Warszawy, Lublina.
Aleksandra Tycner, jk
Polecane
REKLAMA