Jak zmieniło się polskie rolnictwo na przestrzeni 100 lat?
Okrągła rocznica odzyskania niepodległości to dobry pretekst do dokonywania ocen i porównań różnych dziedzin życia, na przykład rolnictwa. Tym bardziej, że dane dotyczące wielkości upraw, ich rodzaju i plonów dostępne są - można powiedzieć czarno na białyn - w rocznikach statystycznych.
2018-11-09, 12:30
Posłuchaj
- Główny Urząd Statystyczny powstał w 1918 roku i już na początku lat 20-tych opublikował pierwsze roczniki statystyczne. Wynika z nich, że powierzchnia zasiewów i struktura była zupełnie inna od tej, która jest obecnie - mówi w radiowej Jedynce Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych banku BGŻ BNP Paribas w rozmowie z Aleksandrą Tycner.
Na polach królowało żyto. Zajmowało koło 25 proc. gruntów ornych. Pszenica, która obecnie jest najpopularniejszym zbożem, była na czwarty miejscu.
Czy na podstawie danych widać jaki postęp agrotechniczny dokonał się w rolnictwie?
- Na przestrzeni około 100 lat plony zbóż wzrosły czterokrotnie - mówił ekspert.
REKLAMA
Zwiększyły się plony ziemniaków i buraków cukrowych.
Dodajmy, że w 1921 roku w Polsce mieszkało 27 milionów ludzi. Trzy czwarte - na wsi.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Aleksandra Tycner, kw
Polecane
REKLAMA