Ekspert: potrzebne są zmiany w systemie kontroli żywności

Nielegalny ubój bydła w rzeźni koło Ostrowi Mazowieckiej to dowód na to, że system kontroli żywności w Polsce wymaga korekty. W Ostrowi zawiodła na pewno ocena ryzyka, której nie ma - komentuje Tadeusz Wojciechowski, przewodniczący zespołu ds. bezpieczeństwa i jakości żywności w Radzie Dialogu Społecznego w Rolnictwie.

2019-03-01, 15:18

Ekspert: potrzebne są zmiany w systemie kontroli żywności
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pixabay

Posłuchaj

Kontrola żywności w Polsce kuleje? (Aleksandra Tycner/Naczelna Redakcja Gospodarcza)
+
Dodaj do playlisty

Jeżeli przedstawiciele sektora mięsa wołowego nie wiedzieli, że są procedury pozyskiwania chorych, pourazowych krów, to bardzo źle o nich świadczy. Jeśli nie wiedzieli - to świadczy o nich jeszcze gorzej. Sytuacja jest na tyle poważna, że należy pomyśleć o zmianie systemu identyfikacji zwierząt hodowlanych, bo ten system po prostu nie działa - podkreśla Tadeusz Wojciechowski. Jak dodaje, mimo że system jest drogi, to brakuje informacji na temat przepływu zwierząt.

Bezpieczeństwo żywności ma poprawić nowe unijne rozporządzenie, na które musimy poczekać do grudnia. Zdaniem Tadeusza Wojciechowskiego daje ono szanse na poprawę sytuacji, ale tylko pod warunkiem, że zostanie w sposób prawidłowy wdrożone.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej