Bezpieczne grzybobranie. Sprawdź, jak uniknąć zatrucia

W polskich lasach rośnie wiele grzybów o różnej toksyczności. Większość z nich jest bardzo niebezpiecznych, śmiertelnie trujących. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zbierania grzybów, aby nie narazić się na uszczerbek na zdrowiu, czy ciężkie zatrucie.

2023-08-11, 17:15

Bezpieczne grzybobranie. Sprawdź, jak uniknąć zatrucia
W polskich lasach trwa sezon na grzybobranie.Foto: Galyna Andrushko/shutterstock

Grzyby najbardziej dla nas niebezpieczne, po których spożyciu może dojść do śmiertelnego zatrucia, posiadają po spodniej strome kapelusza blaszki - informuje Sanepid. Należą do nich muchomory, a wśród nich najgroźniejszy muchomor sromotnikowy. Muchomora sromotnikowego łatwo można pomylić z zielono zabarwionym gołąbkiem, gąską zieloną, czubajką kanią. Muchomora wiosennego i jadowitego zbieracze mylą z młodymi dziko rosnącymi pieczarkami.

Do grzybów powodujących śmiertelne zatrucia w wyniku uszkodzenia wątroby nerek i nadnerczy należy zasłonak rudy i piestrzenica kasztanowata. Takie gatunki jak: strzępiaki czernidlaki, lejkówki, muchomory czerwone i plamiste zawierają trucizny, które atakują system nerwowy. Do tej grupy zalicza się też olszówkę, która zawiera w sobie truciznę rozpuszczalną w wodzie - wyjaśnia Sanepid.

Inna grupa grzybów, która powoduje zatrucia objawiające się biegunkami i wymiotami prowadzącymi do odwodnienia organizmu to: niektóre czubajki, gołąbki, mleczaje, gąski, a także muchomor cytrynowy, wieruszka ciemna, pieczarka żółtawa, maślanka wiązkowa i ceglasta.

Sanepid dodaje, że zebrane grzyby jadalne pozostawione w warunkach sprzyjających rozwojowi drobnoustrojów mogą być również czynnikiem wywołującym zatrucia bakteryjne. Podkreśla, że "związki trujące zawarte w grzybach, nie są wykrywane żadnymi sposobami domowymi. Należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów pamiętając, ze wiele z trujących jest bardzo podobnych do jadalnych, i tylko dobra znajomość cech charakterystycznych dla danego gatunku pozwala uniknąć tragicznej pomyłki".

REKLAMA

Czytaj także:

Co ważne, "nie wolno zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których nie można dostrzec charaktery stycznych cech gatunkowych" - zaznacza Państwowa Inspekcja Sanitarna.

PAP, źródło zdjęć: gov.pl/webb/psse/paw

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej