Świeże i chrupkie pieczywo przez cały czas? Polscy naukowcy już nad tym pracują

16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej postanowili pochwalić się swoim innowacyjnym pomysłem, który w przyszłości może pomóc dłużej utrzymywać świeżość pieczywa.

2024-10-16, 10:46

Świeże i chrupkie pieczywo przez cały czas? Polscy naukowcy już nad tym pracują
Chleb dłużej świeży i chrupki dzięki polskim naukowcom?/Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Lukasz Gdak/East News

Z problemem szybko czerstwiejącego lub pleśniejącego w chlebaku pieczywa styczność miał najprawdopodobniej każdy z nas. Jak się okazuje, naukowcy pracują już nad rozwiązaniem, które znacząco spowalniałoby te procesy.

Często do przechowywania pieczywa używane są np. torby papierowe, w których chleb szybko wysycha, pieczywo zachodzi pleśnią. Ponadto używanie torebek foliowych nie jest rozwiązaniem ekologicznym, ponieważ taki materiał rozkłada się przez kilkadziesiąt lat.

Pieczywo dłużej świeże i chrupkie. Wszystko dzięki polskim naukowcom

Dlatego też naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej w Warszawie stwierdzili, że na rynku brakuje biodegradowalnych opakowań, które jednocześnie zapewniałaby chrupkość i świeżość pieczywa przez dłuższy czas. Byłby to także krok ku temu, by nie marnować takich ilości żywności. Mają już pomysł, który udoskonalają.

Tym innowacyjnym rozwiązaniem są specjalne folie spożywcze. Naukowcy opracowali nowy materiał na bazie chitozanu, który idealnie sprawdza się jako opakowanie do świeżego pieczywa, ponieważ zapobiega utlenianiu oraz stanowi swoistą barierę dla tlenu i wody. "To sprawia, że pieczywo zachowuje swoją świeżość nawet trzykrotnie dłużej niż w powszechnie stosowanych opakowaniach z wykorzystaniem folii polietylenowej" - zapewniają.

REKLAMA

Dodatkowo, dzięki obecności innowacyjnych zielonych plastyfikatorów, aktywnie zwalcza drobnoustroje (opakowanie aktywne) i jest odporny na rozerwanie.

Wyniki swoich badań naukowcy opisali w artykule na łamach "Food Chemistry".

Czytaj także:

Swoim pomysłem pochwalili się w wyjątkowym dniu. Dziś bowiem wypada Światowy Dzień Chleba, obchodzony od 2006 roku. 16 października 1945 r. w Quebecu w Kanadzie powstała Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która tego dnia obchodzi Światowy Dzień Żywności.

Przełomowe badania Polek

Badania Polek: Karoliny Rolińskiej, Eweliny Jakubowskiej, Małgorzaty Żmieńko i Katarzyny Łęczyckiej-Wilk pokazały, że przy użyciu odpowiednich plastyfikatorów (rozpuszczalniki głęboko eutektyczne - DES) i dodatków pochodzenia naturalnego (np. ekstrakty owocowe) można przygotować folię odporną na rozerwanie, a przy okazji również zwalczającą drobnoustroje.

REKLAMA

Jak dr Łęczycka-Wilk tłumaczyła w rozmowie z Polską Agencją Prasową, chitozan to polisacharyd pozyskiwany ze szkieletów morskich skorupiaków. Na bazie chitozanu przygotowuje się choćby materiały opatrunkowe czy suplementy diety. Tym, co wyróżnia ten polimer spośród innych, jest jego nietoksyczność i biozgodność.

- Opakowania biodegradowalne są aktualnie droższe od tradycyjnie stosowanych - zauważyła. Jednak szereg regulacji prawnych promuje opakowania biodegradowalne. Kolejną sprawą jest przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności.

Materiał "nietoksyczny i biodegradowalny"

Dr Ewelina Jakubowska dodała z kolei, że "innowacyjny materiał opakowaniowy jest nie tylko nietoksyczny, ale również biodegradowalny".

Aby wdrożyć innowacyjne rozwiązanie, wymagane są jeszcze dodatkowe badania, które pozwolą ocenić skuteczność, bezpieczeństwo nowych opakowań oraz wpływ na jakość przechowywanej żywności. Dlatego badacze szukają współpracy z przedsiębiorcami, których wsparcie finansowe umożliwi przeprowadzenie badań niezbędnych do rozwoju, optymalizacji oraz wprowadzenia nowatorskich materiałów na rynek.

REKLAMA

Czytaj także:

Źródło: PAP/hjzrmb/wmkor

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej