Co najczęściej ląduje na talerzach Polaków? GUS ma odpowiedź

W 2024 roku Polacy częściej sięgali po podstawowe produkty spożywcze - wynika z najnowszych danych GUS. Najbardziej wzrosło spożycie cukru, jaj i owoców, natomiast mniej konsumowano tłuszczów roślinnych, mleka i pieczywa.

2025-10-05, 10:00

Co najczęściej ląduje na talerzach Polaków? GUS ma odpowiedź
GUS: jemy coraz więcej cukru, jaj i owoców. Foto: Marek BAZAK/East News

GUS: Polacy jedzą więcej cukru i jaj. Spada spożycie pieczywa

Według Głównego Urzędu Statystycznego w 2024 roku wzrosło spożycie większości podstawowych artykułów żywnościowych w 2024 roku wzrosło. Największy wzrost odnotowano w przypadku cukru (o 8,6 proc.), jaj (o 7,5 proc.), owoców (o 5,9 proc.), tłuszczów zwierzęcych (o 5,3 proc.), makaronu i produktów makaronowych (o 5,1 proc.) oraz serów i twarogów (o 5 proc.).

Z kolei spadek spożycia dotyczył margaryny i tłuszczów roślinnych (o 4,5 proc.), mleka świeżego (o 2,5 proc.) oraz pieczywa (o 1,5 proc.).

Co jedzą Polacy zależnie od dochodu?

Przeciętne miesięczne spożycie większości artykułów żywnościowych na jedną osobę w gospodarstwach domowych różniło się w zależności od grup społeczno-ekonomicznych. Gospodarstwa domowe emerytów i rencistów, w porównaniu z innymi grupami społeczno-ekonomicznymi, spożywały znacznie więcej pieczywa, mięsa, mleka, jaj, olejów i tłuszczów, owoców oraz warzyw (w tym ziemniaków).

GUS zwraca uwagę, że wysokość dochodów osiąganych przez gospodarstwa domowe również warunkuje poziom spożycia artykułów żywnościowych. W gospodarstwach domowych osiągających najwyższe dochody, w porównaniu z gospodarstwami domowymi o najniższych dochodach, spożywano przeciętnie miesięcznie na osobę więcej: ryb i owoców morza, owoców, jogurtów, masła, soków owocowych i warzywnych, serów i twarogów, warzyw (bez ziemniaków), wód mineralnych lub źródlanych, jaj, pieczywa i produktów zbożowych, mięsa, wędlin i mleka.

Natomiast w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach spożywano nieco więcej margaryny i innych tłuszczów roślinnych, ziemniaków oraz cukru. Według GUS mieszkańcy miast, w porównaniu z mieszkańcami wsi, spożywali więcej warzyw (bez ziemniaków), owoców oraz serów i twarogów, a mniej pieczywa, mięsa, ziemniaków, cukru i wód mineralnych.

Czytaj także:

Źródło: PAP/nł

Polecane

Wróć do strony głównej