W pełni biodegradowalne słomki i sztućce z pestek awokado. Rozkładają się w 240 dni
Biopolimer występujący w pestce awokado świetnie imituje plastik. Meksykański naukowiec wykorzystał to odkrycie i stworzył z niego jednorazowe słomki i sztućce. To świetna wiadomość biorąc pod uwagę fakt, iż w krajach UE zużywa się 36,4 mld plastikowych słomek rocznie.
2019-02-12, 15:36
Około 65. procent światowej produkcji awokado skoncentrowane jest na terenach Ameryki Południowej, a największym jego producentem jest Meksyk. Nie bez powodu awokado nazywa się coraz częściej ''krwawym diamentem Meksyku''. Jego produkcja w wielu rejonach prowadzona jest rabunkowo – pod topór idą całe połacie lasów, które wycina się, aby szybko uzyskać miejsce na rozrastające się plantacje awokado. Wszystko to przyczynia się do wyjaławiania ziemi i zanieczyszczenia powietrza pestycydami używanymi przy uprawach.
Meksykański chemik Scott Munguia wpadł na pomysł, dzięki któremu masowa produkcja awokado mogłoby się przysłużyć środowisku. Munugia odkrył, że występujący w pestce awokado biopolimer może imitować plastik. W 2013 roku opatentował swój produkt i założył firmę Biofase, która dwa lata później zaczęła produkować przyjazny dla środowiska surowiec.
Munugia zaczął od plastikowych sztućców, a w ubiegłym roku stworzył pierwsze na świecie słomki z awokado. Słomki i sztućce, które produkuje meksykanin, rozkładają się w środowisku w 240 dni. Dla porównania, plastik w zależności od jego rodzaju rozkłada się od 100 do 1000 lat. Plastikowe reklamówki ''znikają'' dopiero po 400 latach.
REKLAMA
- Cały świat się zmienia. Ludzie zaczynają o to prosić – powiedział w rozmowie z Reuters.com właściciel Biofase. Dodał, że głównym problem są wysokie koszty produkcji bioplastiku.
Przypominamy, że w grudniu 2018 roku Unia Europejska wprowadziła zakaz plastikowych produktów jednorazowego użytku (talerzyki, sztućce, słomki czy mieszadełka), który ma wejść w życie w 2021 roku.
REKLAMA
Barbara Szczypiór/mexiconewsdaily.com/reuters.com
REKLAMA