Francuski eksperyment: energia z kiszonej kapusty

We francuskiej Alzacji działa pierwsza elektrownia przetwarzająca energię z soku z kiszonej kapusty.

2012-11-17, 10:55

Francuski eksperyment: energia z kiszonej kapusty
. Foto: Glow Images/East News

Alzacja jest największym producentem kapusty w całej Francji. Elektrownia została zbudowana w Meistratzheim, z którego okolic pochodzi 90% kapusty produkowanej w całej Francji. Zakład energetyczny zbudowano nieopodal oczyszczalni ścieków obsługującej jedenaście gmin.

Sok z kiszonej kapusty w procesie fermentacji i metanizacji wytwarza biogaz, który spalany w pobliskiej elektrowni jest przetwarzany na energię elektryczną. Wyprodukowana w ten sposób energia ogrzewa stację uzdatnienia wody. Pozostała jej część trafia do krajowej sieci.

Elektrownia produkuje 5,5 tysiąca MWh - równowartość rocznego zużycia energii 1500 francuskich gospodarstw. Jak podkreślają miejscowe władze, ta nietypowa inwestycja przynosi potrójną korzyść - likwiduje odpady, zmniejsza zanieczyszczenie środowiska, a ponadto dostarcza energię.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej