Konina wykryta w popularnych kebabach

2013-02-18, 16:25

Konina wykryta w popularnych kebabach
Kebab. Foto: olgunb/sxc.hu/cc

Skandal z nieprawidłowo oznaczonym mięsem zatacza coraz szersze kręgi w Niemczech.

Posłuchaj

Wojciech Szymański z Berlina (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Okazuje się, że wołowina z dodatkiem koniny trafiła do niemal wszystkich dużych sieci niemieckich supermarketów. Końskie DNA wykryto nawet w mięsie dodawanym do kebabów.
Szacuje się, że do Niemiec trafiło z zagranicy blisko 180 tys. opakowań mrożonych produktów spożywczych, które mogą zawierać koninę. Ale kilka dni temu końskie DNA wykryto także w konserwach niemieckiego producenta.
Dziennikarze telewizji RTL zlecili zaś przebadanie mięsa wykorzystywanego w bardzo popularnych w Niemczech kebabach. W tym przypadku także wykryto ślady koniny, choć tylko w jednej z 20 próbek.
Niemieccy politycy coraz głośniej domagają się zaostrzenia kontroli pochodzenia mięsa i surowych kar za nieprawidłowości. W odpowiedzi na skandal niemiecki resort rolnictwa sugeruje m.in., aby na opakowaniach produktów spożywczych w Europie oznaczano kraj pochodzenia poszczególnych składników.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR, kk

''

Polecane

Wróć do strony głównej