Jak robić bezpieczne zakupy przed świętami? GIS przypomina

Przedświąteczne zakupy to czas polowania na promocje i okazje. Warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach, by nie okazało się, że kupione z myślą o świętach produkty wylądują w koszu.

Andrzej Mandel

Andrzej Mandel

2024-12-20, 13:40

Jak robić bezpieczne zakupy przed świętami? GIS przypomina
Przedświąteczne zakupy. Foto: PIOTR KAMIONKA/REPORTER

Podstawowe zasady robienia zakupów to coś, na co warto zwracać uwagę zwłaszcza w czasie przygotowywania świąt. To właśnie wtedy zakupy robi się często w pośpiechu i "przedświątecznej gorączce". Nietrafione zakupy, zwłaszcza spożywcze, lądują potem przez nadmierny pośpiech w koszu. 

Jak bezpiecznie robić zakupy przed świętami - kilka rad od GIS

Zastępczyni Głównego Inspektora Sanitarnego Izabela Kucharska zaleca, by sprawdzać uważnie zwłaszcza artykuły przecenione. 

Posłuchaj

Posłuchaj

Izabela Kucharska z GIS: Uważajmy na wyjątkowe okazje cenowe (Polskie Radio) 0:18
+
Dodaj do playlisty

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina także kilka uniwersalnych zasad dotyczących zakupów. Zasady te sprawdzą się zawsze, ale przed świętami warto mocniej zwracać na nie uwagę. 

Sprawdzaj datę ważności - upewnij się, że nie jest przekroczona.

Oceniaj stan opakowania - unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.

Zwracaj uwagę na wygląd i zapach - jeśli coś wydaje się podejrzane, nie kupuj.

Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.

Kupuj w sprawdzonych miejscach - wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary.

Unikaj sprzedaży pokątnej, kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.

Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.

Ekspertka przypomina również, że produkty spożywcze należy przechowywać zgodnie ze wskazaniami na etykiecie. Mięso powinno być trzymane w lodówce - w temperaturze około +2 stopni Celsjusza. Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur - od +9 do +10 stopni Celsjusza.

Jak bezpiecznie przygotować świąteczne dania

GIS przypomina również o wadze odpowiedniego przygotowywania żywności w celu uniknięcia zbędnych zatruć i nieprzyjemnych sensacji. Podstawowe zasady można zamknąć w pięciu punktach. 

1. Utrzymuj czystość - myj ręce, myj kuchenne narzędzia i powierzchnie mające kontakt z żywnością. 

2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej - do przygotowania surowej żywności używaj innych narzędzi niż do obróbki tej już ugotowanej. Dbaj zwłaszcza o unikanie kontaktu surowego mięsa, owoców morza czy drobiu z gotowymi produktami. 

3. Gotuj dokładnie - czy dopiero gotujesz, czy odgrzewasz, to i tak jedzenie musi być gorące (i gotować się odpowiednio długo).

4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze - jeżeli coś czeka na podanie, niech będzie gorące, a resztki czy potrawy "na poźniej" najlepiej szybko wstawić do lodówki. 

5. Dbaj o wodę i myj owoce i warzywa - zadbaj o czystą wodę do gotowania, myj warzywa i owoce, a także nie spożywaj jedzenia po upływie daty ważności (nie dotyczy produktów oznaczonych "najlepiej spożyć przed" czyli z minimalnym sugerowanym okresem ważności, które można spożyć bezpiecznie po upływie o ile się nie zepsuły)

Czytaj także: 

Źródło: Polskie Radio/GIS/AM

Polecane

Wróć do strony głównej