Ponad 1,7 tys. osób rozchorowało się po zjedzeniu mrożonek

W mrożonych gotowych daniach, głównie pizzy i krokietach, wykryto wysoki poziom środka owadobójczego.

2014-01-08, 17:51

Ponad 1,7 tys. osób rozchorowało się po zjedzeniu mrożonek
. Foto: digi/sxc.hu/cc

Tak duża liczba przypadków zatruć wywołała zaniepokojenie wśród mieszkańców Japonii. W kraju tym normy dotyczące higieny w przemyśle spożywczym są dość wyśrubowane.
W środę rano japońskie media poinformowały, że ponad tysiąc osób zatruło się mrożonymi gotowymi daniami, które były zanieczyszczone pestycydami. Nagłośnienie sprawy spowodowało, że zaczęły się zgłaszać kolejne osoby. Wieczorem japońska telewizja NHK podała, że w całej Japonii potwierdzono już ponad 1,7 tys. przypadków zatruć.
Ponad pół miliona telefonów od zaniepokojonych klientów
Pod koniec grudnia 2013 roku oddział japońskiej grupy Maruha Nichiro Holdings podał, że w wielu mrożonych artykułach produkowanych w prefekturze Gunma, na północny zachód od Tokio, wykryto zbyt wysoki poziom środka owadobójczego malation.

Firma Aqlifoods, należąca do grupy, poinformowała, że od 29 grudnia do 7 stycznia otrzymała 630 tys. telefonów od zaniepokojonych specyficznym zapachem mrożonych dań klientów.

Podejrzane produkty, głównie mrożone krokiety i pizze, wycofano ze sklepowych półek, ale klienci nadal mogą mieć zapasy w domach. Zwrócono jedynie ok. 1,5 mln produktów z ponad 6,4 mln wycofanych.
W tej sprawie wszczęto śledztwo, które ma na celu wyjaśnienie źródła zanieczyszczenia mrożonych produktów.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
PAP, kk

''

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej