Branża spożywcza pod presją marż

Podczas gdy jedni cieszą się rosnącym eksportem, inni zastanawiają się jak przetrwać. Zyskowność w branży spożywczej spada.

2014-01-22, 12:09

Branża spożywcza pod presją marż
. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

Kondycja przemysłu spożywczego
+
Dodaj do playlisty

- W 2012 roku rentowność producentów w sektorze wynosiła średnia 3,75 proc., w ubiegłym roku mogła być niższa - oceniają eksperci.

Biznes spożywczy pod presją marż

Szczególnie widać to na przykładzie branży mięsnej i zakładów produkujących koncentraty owocowe przyznaje prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Pod koniec roku do tej listy być może trzeba będzie dopisać przemysł mleczarski i spirytusowy dodaje prof. Andrzej Kowalski.

Na zysk trzeba poczekać

Zdaniem eksperta nie wszyscy właściciela zakładów przetwórczych zdają sobie sprawę z tego, że "interesy robi się w długim okresie".

REKLAMA

A dziś 30 proc. produkcji polskich zakładów spożywczych trafia na ekspert. Dlatego jak podkreśla prof. Andrzej Kowalski warto się zastanowić jakie byłyby konsekwencje zmniejszenia eksportu.

Elżbieta Mamos, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej