Sztuka pieczenia chleba

Trudno wyobrazić sobie śniadanie bez chrupiącej kromki chleba. Choć pieczywo jest nośnikiem węglowodanów, trzeba pamiętać, że należy do produktów, które zaspokajają głód i dostarczają wartościowych witamin oraz minerałów.

2014-03-21, 14:30

Sztuka pieczenia chleba
. Foto: flickr/maureen_sill

Posłuchaj

20.03.14 Marek Traczyk „Pieczywo z naturalnych składników mają dużo wartości odżywczych (…)”
+
Dodaj do playlisty

Pierwsze pieczywo spożywane było w postaci niewyrośniętych płaskich i twardych placków. Najstarszy chleb pochodzi z Krety, a jego wiek określa się na około 6000 lat. Chleb towarzyszył ludziom przy najróżniejszych świętach i obrządkach.

Spożywaj owoce z chlebem, jeśli chcesz być zdrowy

- Z badań Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że spożywamy nie więcej niż 70 kilogramów chleba. Po odkryciach geograficznych i dotarciu ziemniaków oraz kapusty spadło spożycie pieczywa - powiedział Marek Traczyk, organizator Festiwalu Chlebów Świata.

Smaki dzieciństwa

Historia pieczywa sięga dwunastu tysięcy lat. Do dziś najlepszy chleb wypieka się w Armenii na podstawie starych receptur.

REKLAMA

- Pieczywo, które dziś znamy i jemy, funkcjonuje od momentu wynalezienia chemicznych drożdży w Holandii pod koniec XVIII wieku. Kiedyś proces przygotowania pieczywa trwał bardzo długo. Nasze babcie do ciasta chlebowego dodawały naturalny zakwas, który zostawał z poprzedniego pieczenia – dodał Gość PR24.

Z pieczywem dookoła świata

Pieczywo na zakwasie, chleb kosmonautów i najstarasze pieczywo z czasów Chrystusa. Od 21 do 23 marca w Warszawie będzie okazja, by poznać dzieje chleba i jego historię.

- Na festiwalu będzie możliwość skosztowania pieczywa z całej Polski i ze świata oraz możliwość samodzielnego pieczenia chleba. Głównym celem Festiwalu Chleba Świata jest promocja chleba i ukazanie zarówno jego powszechności, jak i różnorodności – dodał Marek Traczyk.

PR24/Paulina Olak

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej