Kontrola pieczywa. Zastrzeżenia do ponad połowy przebadanych partii

Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad połowy partii skontrolowanego pieczywa w 2013 r. - poinformował we wtorek UOKiK. Brakowało informacji o masie pieczywa, pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta.

2014-07-29, 11:07

Kontrola pieczywa. Zastrzeżenia do ponad połowy przebadanych partii
. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

Dariusz Łomowski z UOKiK: wiele rodzajów pieczywa ma nazwę, która nie informuje z jakiej mąki powstało (IAR)
+
Dodaj do playlisty

W 2013 r. Inspekcja Handlowa skontrolowała ponad 2,8 tys. partii pieczywa i wyrobów piekarskich. Nieprawidłowości stwierdzono w 55,6 proc. przypadków. Najwięcej uwag dotyczyło oznakowania pieczywa sprzedawanego luzem - zastrzeżenia wniesiono do 63,3 proc. spośród 758 partii zbadanych w I kwartale ubiegłego roku.
Jak poinformował UOKiK, nieprawidłowości polegały m.in. na braku informacji o masie jednostkowej pieczywa oraz niepodawaniu pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta.
- Znacznie rzadziej kwestionowano niewłaściwą jakość pieczywa (12 proc. spośród 58 skontrolowanych partii). Zastrzeżenia dotyczyły m.in. kruszenia się kromek chleba i obniżonej, w stosunku do deklaracji na opakowaniu, masy pieczywa - napisano w komunikacie.

Co musi zawierać oznaczenie pieczywa?

Dariusz Łomowski z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów podkreśla, że wiele rodzajów pieczywa ma nazwę, która nie informuje z jakiej mąki powstało. Tymczasem powinna ona być precyzyjna i zamiast określenia "bułka wrocławska" lepiej używać nazwy "bułka żytnia wrocławska".
Dariusz Łomowski dodaje, że sprzedawca powinien wiedzieć, z czego pieczywo zostało zrobione. Taka informacja musi się znajdować także na produkcie. W wykazie powinny się znaleźć wszystkie składniki użyte do produkcji chleba lub bułki. Jeśli pieczywo sprzedawane luzem było wyprodukowane z ciasta głęboko mrożonego, taka informacja musi być umieszczona w widocznym miejscu.

Pieczywo też można reklamować

Jeśli kupiony towar nie spełnia wymagań dotyczących jakości, UOKiK zachęca do składania reklamacji. W przypadku pieczywa sprzedawanego luzem mamy na nią trzy dni od dnia zakupu, a zastrzeżenia dotyczące towaru pakowanego można zgłaszać w ciągu trzech dni od otwarcia.

IAR/PAP, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej