Festiwal „Słoików Świata”
„Słoik” – dziś to już nie tylko wyraz oznaczający szklany pojemnik na żywność, lecz także w świadomości wielu ludzi pejoratywne określenie osoby z prowincji, która przeprowadziła się do większego miasta. Twórcy festiwalu „Słoików Świata” walczą z tym stereotypem.
2014-10-04, 15:45
Posłuchaj
W dniach 3-5 października przy Urzędzie Dzielnicy Ursynów warszawiacy mogą podziwiać różnego rodzaju szklane opakowania i uczestniczyć m.in. w warsztatach dotyczących bezpiecznego konserwowania produktów za pomocą słoików.
Marek Traczyk, organizator festiwalu „Słoiki Świata” w Polskim Radiu 24 mówił, że zrodzenie się idei zorganizowania wydarzenia związane było z nagonką na „przyjezdnych warszawiaków”.
– Negatywne podejście do wolności – która nie powinna być ograniczana – było głównym powodem zorganizowania festiwalu. Inicjatywa jest również okazją do pokazania radości z tego, że jest się „słoikiem” – przecież gdziekolwiek człowiek się przeniesie, może być umownie nazwany „słoikiem”. Wydarzenie pozwala również na pokazanie tego, że słoiki to wartościowe przedmioty – tłumaczył Marek Traczyk.
Istotnym celem festiwalu jest zwiększenie świadomości konsumentów w zakresie zdrowego odżywiania.
REKLAMA
Zdrowa żywność – pozbawiona wszelkich konserwantów – pochodzi bowiem najczęściej z samodzielnie przygotowanych przetworów znajdujących się w słoikach. Gość PR24 podkreślał, że Polacy coraz częściej decydują się na przygotowywanie przetworów w własnych domach.
– W tym roku huty produkujące słoiki otrzymały rekordowo duża liczbę zamówień na szklane opakowania, które trafiają do sklepów. Społeczeństwo coraz bardziej docenia zdrową żywność, a takowa jest przechowywana w samodzielnie przygotowanych słoikach – wyjaśniał Marek Traczyk.
Podczas inicjatywy zbierane są również szklane pojemniki do powstającego Muzeum Słoików Świata.
PR24
REKLAMA
REKLAMA