Poczuć smak polskiego wina
W Jaśle rusza Praktyczny Kurs Winiarstwa. W trakcie rocznego szkolenia przyszli winiarze nauczą się jak założyć i prowadzić winnicę oraz jak produkować dobre wino. Wykładowcami będą polscy oraz zagraniczni specjaliści z branży winiarskiej.
2015-01-31, 18:54
Posłuchaj
Kurs obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych, z czego niemal połowę będą stanowić zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Na potrzeby kursu zostanie udostępniona winnica doświadczalna o powierzchni 1 ha, na której uprawianych jest 25 odmian winorośli, oraz profesjonalna przetwórnia o powierzchni 220 m.kw. Organizatorem kursu jest Podkarpacka Akademia Wina.
– Podczas kursów, odbywających się w naszej akademii, szczególny nacisk kładziemy na część praktyczną, gdyż to ona w najlepszy sposób uczy trudnego fachu winiarstwa. Nasze szkolenia kończą się egzaminem, który polega na tym, że każdy z uczestników, na podstawie zdobytej wiedzy i umiejętności, musi przygotować własne wino. Co ważne, zostanie ono ocenione przez specjalną komisję – powiedziała na antenie Polskiego Radia 24 Ewa Wawro z Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”.
Polskie wina docenione
Jak przyznał Łukasz Chrostowski z roku na rok polskie wina zdobywają coraz większe uznanie wśród smakoszy z całego świata. Jedynie w naszym kraju funkcjonuje stereotyp, który wskazuje, że Polacy nie doceniają trunku rodzimej produkcji.
– Nasze wina są kojarzone z produktami naturalnymi i posiadającymi naprawdę wysoką jakość. Nie są wytwarzane hurtowo, ale jedynie w niewielkich partiach. Dzięki temu są traktowane jako produkt wyjątkowy. Trunki powstające w polskich winiarniach są sprzedawane m.in. do Francji, Niemiec, a także do Wielkiej Brytanii. Zainteresowanie zgłaszają również konsumenci z Azji oraz Stanów Zjednoczonych – podkreślił producent wina.
REKLAMA
Polskie Radio 24/db
REKLAMA