Mit żywieniowy na temat glutenu obalony. "Dobra wiadomość dla sektora spożywczego"
Australijski naukowiec, który niegdyś popsuł opinię glutenowi, podważa teraz wcześniejsze wyniki badań. To dobra wiadomość dla sektora spożywczego, uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
2015-02-24, 12:53
Posłuchaj
O sprawie informuje wtorkowy „Puls Biznesu”.
- Dużo było negatywnego PR wobec produktów zawierających gluten. Pozwoliło to na rozwinięcie się produktów bezglutenowych, co niewątpliwie jest dobre dla ludzi z celiakią (choroba polegająca na nietolerancji glutenu – przyp. red.) – mówi Andrzej Gantner. - Na swój sposób jest to ośmieszenie całego systemu promowania żywności i promowania wiedzy o żywności – mówi Andrzej Gantner.
Na rynku zawsze ktoś traci, a ktoś zyskuje
Moda na bezglutenowe produkty ma bezpośredni wpływ na sprzedaż, podkreśla gość Polskiego Radia 24.
- Na tym rynku ktoś traci, ktoś zyskuje. To nie jest tak, że rynek produktów bezglutenowych rozwinął się sam w sobie i zwiększył sprzedaż. On się rozwinął kosztem produktów glutenowych. Więc dobrze, że to się wyjaśniło. Czeka nas jeszcze kilka takich sensacji w ciągu najbliższego czasu – przewiduje Andrzej Gantner.
REKLAMA
Wśród innych produktów, które znalazły się ostatnio niesłusznie na cenzurowanym, Andrzej Gantner wymienia izoglukozę, która zdaniem eksperta wcale nie ma gorszych właściwości, niż cukier.
Krzysztof Rzyman, awi
REKLAMA