UE: na opakowaniu mięsa musi być kraj jego pochodzenia

Od 1 kwietnia w Unii Europejskiej obowiązują nowe zasady oznaczania mięsa. Zgodnie z nimi na etykietach należy wskazywać kraj pochodzenia produktu.

2015-04-01, 14:52

UE: na opakowaniu mięsa musi być kraj jego pochodzenia
. Foto: Pixabay

Posłuchaj

Nowe przepisy, jakie wchodzą dziś w życie, dotyczą mięsa ze świń, z owiec, kóz i drobiu. Zasady te obowiązują wobec mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego. Nie obowiązują wobec mięsa przetworzonego - mówił rzecznik Komisji ds. rolnictwa Daniel Rosario (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Nowe przepisy, jakie wchodzą dziś w życie, dotyczą mięsa ze świń, z owiec, kóz i drobiu. Zasady te obowiązują wobec mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego. Nie obowiązują wobec mięsa przetworzonego - powiedział rzecznik Komisji ds. rolnictwa Daniel Rosario.

Kraj hodowli i uboju

Zgodnie z nowymi zasadami, jeśli dane zwierzę zostało wyhodowane i poddane ubojowi w tym samym kraju, to na etykiecie podawany jest kraj pochodzenia. Jeśli jednak hodowla i ubój miały miejsce w dwóch krajach, wskazane muszą zostać oba państwa.

IAR, awi

/

 

Polecane

Wróć do strony głównej