Archeolodzy podali menu Ostatniej Wieczerzy i stwierdzili, że odbyła się... jesienią
Ostatnia Wieczerza odbyła się w święto Sukkot, czyli Szałasów, a podstawą jadłospisu były ryby i figi. Pisze o tym w swej najnowszej książce para włoskich archeologów z Turynu, Generoso Urciuoli i Marta Berogno.
2015-04-11, 16:50
Posłuchaj
Co jedzono podczas Ostatniej Wieczerzy? Relacja Marka Lehnerta (IAR)
Dodaj do playlisty
Ich zdaniem Ostatnia Wieczerza Jezusa z uczniami odbyła się nie z okazji żydowskiej Paschy, lecz święta Sukkot, przypadającego na jesieni i odbywającego się najczęściej pod namiotami lub pod gołym niebem. Ostatnia Wieczerza, według włoskich uczonych, mogła się nawet odbywać na dachu. Przemawia za tym również fakt, że wjeżdżającego wcześniej do Jerozolimy Jezusa tłum witał palmami, o które łatwiej było jesienią niż na wiosnę.
Okrzyki "Alleluja" wznoszone przez witających były też typowe dla święta Szałasów. Jeśli chodzi o jadłospis, to dominowały w nim potrawy rybne, typowe dla Galileli, a szczególnie dla Kafarnaum. Spożywano je ze słodkimi podpłomykami z fig.
IAR, bk
REKLAMA