UE: koniec dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny

To zła wiadomość dla niektórych polskich producentów. Skończą się unijne dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Eksperci krajów członkowskich poparli propozycję Komisji Europejskiej w tej sprawie.

2015-04-29, 19:40

UE: koniec dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny
W ubiegłym roku wzrósł wyraźnie eksport naszej wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych i Kanady.Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

Koniec dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Relacja Magdaleny Skajewskiej (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostały wprowadzone na początku marca w związku ze spadającymi cenami mięsa na unijnym rynku. Jak oceniła Komisja Europejska od tego czasu ceny się ustabilizowały i nie ma już potrzeby, by kontynuować wsparcie dla producentów.

W ciągu ostatnich 7 tygodniu około 65 tysięcy ton wieprzowiny zostało tymczasowo zdjętych z rynku w 18 krajach członkowskich. Najwięcej w Danii, Hiszpanii, Niemczech i w Polsce.

IAR/asop

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej