Raport Greenpeace: pestycydy szkodliwe dla naszego zdrowia

Raport Greenpeace „Negatywny wpływ pestycydów na zdrowie. Rosnący problem” zestawia wyniki prowadzonych na całym świecie badań, z których jasno wynika, że dłuższy kontakt z niektórymi pestycydami może wiązać się z różnego rodzaju chorobami, takimi jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera, a także z podwyższonym ryzykiem wystąpienia nowotworów.

2015-05-20, 11:25

Raport Greenpeace: pestycydy szkodliwe dla naszego zdrowia
Na szkodliwe działanie pestycydów przede wszystkim narażeni są rolnicy. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O szkodliwym działaniu pestycydów mówiła w radiowej Jedynce, w Porannych rozmaitościach: Katarzyna Jagiełło z Greenpeace Polska /Justyna Golonko, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
+
Dodaj do playlisty

Na szkodliwe działanie pestycydów przede wszystkim narażeni są rolnicy.

- W opublikowanym przez Greenpeace raporcie zostały zebrane wyniki badań prowadzonych na całym świecie. Te wyniki wskazują na problemy zdrowotne wynikające z ekspozycji na pestycydy. Jest to problem bardzo szeroko zakrojony, dotykający rolników, także konsumentów, mówimy tutaj także o kobietach w ciąży i ich dzieciach - mówi Katarzyna Jagiełło z Greenpeace Polska.

Nie tylko rolnicy narażeni na kontakt z pestycydami

W pierwszej kolejności narażeni są na pestycydy rolnicy, którzy produkują żywność i mają bezpośredni kontakt z tymi substancjami.

- Rolnicy nie tylko ci, którzy pracują na polu, ale również ci pracujący z sadach, szklarniach są narażeni na kontakt z pestycydami. Nawet najlepsza odzież ochronna nie pomoże całkowicie uniknąć tej ekspozycji. Drogi ekspozycji na pestycydy mogą być bowiem różne. Mówimy tutaj również o kontaktach z pestycydami podczas amatorskiej pielęgnacji ogrodu czy o przypadkach, gdy wybieramy się na spacer do parku, gdzie są dokonywane opryski. Pozostałości pestycydów znajdują się w żywności, którą jemy. Potrafi ich być tam bardzo wiele – podkreśla ekspertka.

REKLAMA

Nie ma bezpiecznych pestycydów

Jak podkreśla, musimy sobie uświadomić, że pestycydy, czyli środki zaprojektowane, aby usuwać szkodniki, chwasty, inne substancje, są przeznaczone do tego, żeby być toksyczne.

- Nie można mówić o całkowicie bezpiecznych pestycydach – podkreśla Katarzyna Jagiełło.

Choroby będące skutkiem kontaktu z pestycydami są poważne i jest ich wiele.

- Kontakt z pestycydami może przynieść różnego rodzaju nowotwory. Szczególnie w przypadku rolników wymieniany jest tutaj rak prostaty czy też płuc. Ale nowotwory to nie wszystko. Mówimy tutaj także o chorobach neurodegeneracyjnych, czyli o chorobie Parkinsona, o chorobie Alzheimera – przestrzega ekspertka.

REKLAMA

Greenpeace postuluje, aby najbardziej szkodliwe, rakotwórcze pestycydy zostały wycofane z użycia w rolnictwie.

Rolnictwo musi pogodzić efektywność z dbałością o środowisko naturalne, a to jest, jak widać, bardzo trudne. Jak pokazują najnowsze badania, w Polsce zużycie pestycydów rośnie. Ale w porównaniu z wysoko uprzemysłowionymi krajami Unii Europejskiej średnie zużycie pestycydów w Polsce jest nadal niskie.

Katarzyna Jagiełło, Greenpeace Polska:

Źródło: Newseria

REKLAMA

Justyna Golonko, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej