Rozpoczął się sezon na truskawki. Korzystajmy z tego źródła witamin

Sezon na truskawki powoli się rozkręca. Na placach targowych pojawia się coraz więcej owoców gruntowych z polskich plantacji.

2015-06-02, 17:10

Rozpoczął się sezon na truskawki. Korzystajmy z tego źródła witamin
Sezon na truskawki rozpoczęty. Foto: Glow Images/East News

Na targowisku w Nowym Sączu trzeba za nie zapłacić od 6 do 10 złotych za kilogram. Mimo jeszcze dość wysokiej ceny, zainteresowanie ich kupnem jest spore. Jeśli nie będzie gwałtownych zmian pogody, sezon na te owoce zapowiada się dobrze, potrwa co najmniej miesiąc, ich cena powinna niebawem spadać - mówi Józef Sułkowski ze Spółdzielni Ogrodniczej Ziemi Sądeckiej.

Same witaminy

Truskawki warto jeść, bo to doskonałe źródło witamin i minerałów przekonuje dietetyk Małgorzata Bernady. - Są bogate w witaminę C i z grupy B, żelazo, potas, magnez czy wapń, więc mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm - podkreśla ekspert. Dodatkową zaletą jest ich niska kaloryczność. 100 g truskawek dostarcza tylko 30 kalorii.

IAR, fko

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej