Nowy rynek dla polskiej wieprzowiny, mięso pojedzie do Egiptu

Polskie służby weterynaryjne otrzymały decyzję odpowiednich egipskich służb, umożliwiającą eksport polskiej wieprzowiny do Egiptu - poinformował we wtorek resort rolnictwa.

2015-06-10, 12:10

Nowy rynek dla polskiej wieprzowiny, mięso pojedzie do Egiptu
Nowy rynek dla polskiej wieprzowiny. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

Witold Choiński ze Związku Polskie Mięso: wyroby z mięsa wieprzowego mogą znaleźć swoich odbiorców wśród turystów czy ludności napływowej (IAR)
+
Dodaj do playlisty

- Główny Inspektorat Weterynarii otrzymał pismo egipskiej służby weterynaryjnej GOVS, zatwierdzające świadectwo zdrowia dla mięsa wieprzowego bez kości, wyrobów i produktów wieprzowych eksportowanych na rynek Egiptu oraz dla mleka i produktów mleczarskich wywożonych do Egiptu - podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) w komunikacie.

Rozmowy przyniosły efekt

Resort dodaje, że to finalizacja, trwających od 2014 r., uzgodnień ze stroną egipską i renegocjacja obowiązującej dotychczas umowy. MRiRW zwraca też uwagę, że jest to kolejny rynek państwa trzeciego, na który dopuszczone zostało polskie mięso wieprzowe.

Polska wieprzowina w biedniejszych państwach

- W 2014 r. zostały oficjalnie uzgodnione nowe świadectwa zdrowia na eksport mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych zawierających wieprzowinę lub wynegocjowane zmiany w dotychczas uzgodnionych świadectwach z władzami weterynaryjnymi szeregu państw trzecich, tj. Uzbekistan, Azerbejdżan, Kirgistan, Bośnia i Hercegowina, Ukraina, Gruzja, Mołdawia, Mongolia, Nowa Zelandia, Albania, Serbia, Chile.

Według MRiRW nadal prowadzone są negocjacje z Egiptem w zakresie dopuszczenia polskiego mięsa drobiowego i wołowego.

"To może być dochodowy interes"

- Choć większość Egipcjan to muzułmanie, wysyłka wieprzowiny do tego kraju może być dochodowym interesem - uważa Witold Choiński ze Związku Polskie Mięso.

REKLAMA

Wskazuje, że po takie wyroby sięgać mogą chociażby liczni turyści lub ludność napływowa. Większość takich ludzi zachowuje swoje nawyki żywieniowe także za granicą - twierdzi.

Egipt, to trzeci po Macedonii i Singapurze, kraj, który otworzył się w tym roku na polską wieprzowinę.

- Negocjacje udaje się kończyć sukcesem, mimo rosyjskiego embarga i wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń - zauważa Choiński. Dodatkowe możliwości eksportowe mogą ustabilizować ceny skupu również na rynku wewnętrznym.

Witold Choiński: rosną szanse, że polska wieprzowina wróci na azjatyckie rynki.

REKLAMA

Źródło: Newseria

IAR/PAP, fko, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej