Tradycje kuchni tatarskiej w Polsce
Wśród 37 polskich produktów, które dostały jak dotąd europejski znak regionalnego smakołyku, jest także przysmak tatarski. To pierekaczewnik, o którego tradycjach wypiekania, a także kulturze tatarskiej opowiadała w Polskim Radiu 24 Dżenneta Bogdanowicz.
2015-08-15, 17:29
Posłuchaj
Pierekaczewnik został w 2009 roku zarejestrowany w Unii Europejskiej jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Oznacza to, że jest wytwarzany z tradycyjnych surowców i według tradycyjnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Tym samym, nazwa jak i receptura tego wielowarstwowego ciasta z mięsem, serem lub jabłkami, są objęte ochroną.
Specjały i przysmaki kuchni tatarskiej w rozmowie z Dorotą Nygren Dżenneta Bogdanowicz.
– Tatarski smak jest przede wszystkim wyrazisty. To kuchnia pełna przypraw. Poza pierekaczewnikiem można wymienić kołduny tatarskie. Zawsze mówię, że jest to nasza potrawa narodowa, która nasi przodkowie sprowadzili na polskie dwory. Nasza kuchnia jest pierogowa. Znajdziemy najróżniejsze sposoby ich przygotowania – wymieniała gość Polskiego Radia 24.
– Nasz język tatarski zanikł w XVI wieku. Przede wszystkim jesteśmy Polakami i rozmawiamy po polsku. Tatarzy byli inteligencją i rozmawiali po polsku – dodała Dżenneta Bogdanowicz.
REKLAMA
Więcej o tradycjach kuchni tatarskiej w całej rozmowie.
Polskie Radio 24/gm
REKLAMA