Chleb nasz powszedni

Elżbieta Osińska-Kassa i Andrzej Fiedoruk przybliżyli w Polskim Radiu 24 historię oraz tradycję i obyczajowość związane z chlebem. W niedzielę 4 października w Warszawie już po raz trzynasty obchodzono Święto Chleba.

2015-10-04, 18:50

Chleb nasz powszedni
Moda na gotowanie pociągnęła za sobą również modę na wypiekanie domowego chleba. Piekarze-amatorzy jednogłośnie przyznają, że własnoręczne przygotowanie pieczywa nie jest trudne i przynosi mnóstwo satysfakcji/fot.flickr/Bram Cymet

Posłuchaj

04.10.15 Andrzej Fiedoruk: „Wypieki obecne w sklepach to wyroby chlebopodobne (…)”.
+
Dodaj do playlisty

Wiele osób nie wyobraża sobie, aby na stole zabrakło chleba. Historycy twierdzą, że początków tego wypieku należy upatrywać 12 tys. lat p.n.e. Polak zjada rocznie ok. 60 kg chleba, a jego odmian są setki. Natomiast wypiek chleba może trwać nawet 14 godzin.    

– Polska kultura chleba sprowadza się jedynie do Święta Chleba. Na co dzień kupujemy wypieki nienajlepszej jakości z marketów. Chleb pomija się także w programach kulinarnych. Natomiast historia chleba związana jest z piwem. Pierwsze chleby były wodnistymi papkami do chwili, gdy ktoś wpadł na pomysł położenia takiej bryjki na palenisku. Tak powstały pierwsze podpłomyki. Pierwsze chleby powstały w Persji, a produkcję chleba na zakwasie prawdopodobnie na ziemie słowiańskie przynieśli Celtowie – wyjaśniał Andrzej Fiedoruk, autor książek „Księga chleba” i „Domowy wypiek chleba”.    

Elżbieta Osińska-Kassa z kwartalnika „Kultura wsi” przybliżyła tradycję i obyczajowość ludową związaną z chlebem.

– Jedną z najważniejszych rzeczy przy zawieraniu małżeństwa panna młoda jako posag otrzymywała od matki dzieżę z zakwasem chlebowym. Była wykonana z drewna lipowego, w który uderzył piorun. Wtedy drzewo było czyste i zakwas nie mógł się zepsuć. Sobotnie wypiekanie chleba było wielką uroczystością, w której uczestniczyła cała rodzina – tłumaczyła gość Polskiego Radia 24.

REKLAMA

Więcej o historii znanej i nieznanej najsłynniejszego wypieku świata w całej rozmowie.

Polskie Radio 24/gm


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej