Chleb nasz powszedni
Elżbieta Osińska-Kassa i Andrzej Fiedoruk przybliżyli w Polskim Radiu 24 historię oraz tradycję i obyczajowość związane z chlebem. W niedzielę 4 października w Warszawie już po raz trzynasty obchodzono Święto Chleba.
2015-10-04, 18:50
Posłuchaj
Wiele osób nie wyobraża sobie, aby na stole zabrakło chleba. Historycy twierdzą, że początków tego wypieku należy upatrywać 12 tys. lat p.n.e. Polak zjada rocznie ok. 60 kg chleba, a jego odmian są setki. Natomiast wypiek chleba może trwać nawet 14 godzin.
– Polska kultura chleba sprowadza się jedynie do Święta Chleba. Na co dzień kupujemy wypieki nienajlepszej jakości z marketów. Chleb pomija się także w programach kulinarnych. Natomiast historia chleba związana jest z piwem. Pierwsze chleby były wodnistymi papkami do chwili, gdy ktoś wpadł na pomysł położenia takiej bryjki na palenisku. Tak powstały pierwsze podpłomyki. Pierwsze chleby powstały w Persji, a produkcję chleba na zakwasie prawdopodobnie na ziemie słowiańskie przynieśli Celtowie – wyjaśniał Andrzej Fiedoruk, autor książek „Księga chleba” i „Domowy wypiek chleba”.
Elżbieta Osińska-Kassa z kwartalnika „Kultura wsi” przybliżyła tradycję i obyczajowość ludową związaną z chlebem.
– Jedną z najważniejszych rzeczy przy zawieraniu małżeństwa panna młoda jako posag otrzymywała od matki dzieżę z zakwasem chlebowym. Była wykonana z drewna lipowego, w który uderzył piorun. Wtedy drzewo było czyste i zakwas nie mógł się zepsuć. Sobotnie wypiekanie chleba było wielką uroczystością, w której uczestniczyła cała rodzina – tłumaczyła gość Polskiego Radia 24.
REKLAMA
Więcej o historii znanej i nieznanej najsłynniejszego wypieku świata w całej rozmowie.
Polskie Radio 24/gm
REKLAMA