Komisja Europejska: nowe możliwości dla producentów oliwy z oliwek, wołowiny i cielęciny
Nowe możliwości dla europejskich producentów oliwy z oliwek, wołowiny, cielęciny i roślin uprawnych. Komisja Europejska przygotowała nowe wytyczne umożliwiające rolnikom wspólną sprzedaż tych produktów, bez łamania unijnych zasad.
2015-11-27, 18:45
Unijne reguły konkurencji generalnie zakazują wspólnego ustalania cen i innych warunków sprzedaży produktów na terenie Wspólnoty. Producenci oliwy z oliwek, wołowiny, cielęciny i roślin uprawnych mogą jednak skorzystać w pewnych odstępstw od tych zasad. Aby było to możliwe muszą zostać jednak spełnione pewne warunki.
Ułatwienie dla rolników
Chodzi m.in. o to, aby ilość produktów wprowadzana do obrotu nie przekraczała 20 % rynku w przypadku oliwy z oliwek oraz 15 % krajowej produkcji wołowiny i cielęciny oraz roślin uprawnych. Unijna komisarz odpowiedzialna za konkurencję Margrethe Vestager, powiedziała, że wytyczne można traktować jak „podręcznik”.
- Chcemy w ten sposób zagwarantować, że europejscy rolnicy mogli ze sobą współpracować w celu zachowania swojej konkurencyjności i wykorzystywania swojej siły przetargowej względem nabywców - powiedziała Vestager.
Wytyczne mając zostać opublikowane w najbliższych dniach w unijnym Dzienniku Urzędowym. Wartość sprzedaży na tych rynkach ocenia się na ponad 80 miliardów euro rocznie.
REKLAMA
IAR, fko
REKLAMA