Komisja Europejska: nowe możliwości dla producentów oliwy z oliwek, wołowiny i cielęciny

Nowe możliwości dla europejskich producentów oliwy z oliwek, wołowiny, cielęciny i roślin uprawnych. Komisja Europejska przygotowała nowe wytyczne umożliwiające rolnikom wspólną sprzedaż tych produktów, bez łamania unijnych zasad.

2015-11-27, 18:45

Komisja Europejska: nowe możliwości dla producentów oliwy z oliwek, wołowiny i cielęciny
. Foto: Glow Images/East News

Unijne reguły konkurencji generalnie zakazują wspólnego ustalania cen i innych warunków sprzedaży produktów na terenie Wspólnoty. Producenci oliwy z oliwek, wołowiny, cielęciny i roślin uprawnych mogą jednak skorzystać w pewnych odstępstw od tych zasad. Aby było to możliwe muszą zostać jednak spełnione pewne warunki.

Ułatwienie dla rolników

Chodzi m.in. o to, aby ilość produktów wprowadzana do obrotu nie przekraczała 20 % rynku w przypadku oliwy z oliwek oraz 15 % krajowej produkcji wołowiny i cielęciny oraz roślin uprawnych. Unijna komisarz odpowiedzialna za konkurencję Margrethe Vestager, powiedziała, że wytyczne można traktować jak „podręcznik”.

- Chcemy w ten sposób zagwarantować, że europejscy rolnicy mogli ze sobą współpracować w celu zachowania swojej konkurencyjności i wykorzystywania swojej siły przetargowej względem nabywców - powiedziała Vestager.

Wytyczne mając zostać opublikowane w najbliższych dniach w unijnym Dzienniku Urzędowym. Wartość sprzedaży na tych rynkach ocenia się na ponad 80 miliardów euro rocznie.

REKLAMA

IAR, fko

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej