Życie bez pszenicy

W Polskim Radiu 24 Wanda Gąsiorowska wyjaśniała, dlaczego tak powszechna w produktach żywnościowych pszenica jest niezdrowa. Oprócz tego w audycji także o tym, czym jest gluten i czy pozbawiona go dieta może być dla każdego.

2015-12-26, 21:15

Życie bez pszenicy
Jeszcze kilka lat temu produktów z glutenem unikały jedynie osoby chore na celiakię. Dziś modna dieta bezglutenowa szturmem zdobywa poradniki dla kobiet i sklepowe półki/fot/flickr/diego massoni

Posłuchaj

26.12.15 Wanda Gąsiorowska: „Gluten to bardzo zdradliwe i mało wartościowe białko (...)”.
+
Dodaj do playlisty

Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w niektórych ziarnach zbóż np. pszenicy, życie i jęczmieniu. Jednak nie każdy toleruje gluten i wedle szacunków 1 proc. populacji nie może go spożywać. W przeciwnym razie dochodzi do reakcji organizmu, która prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych.

Wanda Gąsiorowska, autorka książki „Święta bez pszenicy” przekonywała, że dieta bezglutenowa nie oznacza rezygnacji z ulubionych potraw.

To nie tak, że na diecie bezglutenowe czegoś brakuje. Z pełną świadomością mogę powiedzieć, że produkty, które weszły w miejsce pszenicznych i ich pochodnych, to pokarmy jeszcze bardziej bogate w składniki odżywcze niż produkty glutenowe. Gryka czy kasza jaglana są o wiele bardziej wartościowe niż żyto czy pszenica – wyjaśniała gość Polskiego Radia 24.

Więcej o pszenicy i glutenie w diecie w całej rozmowie.

REKLAMA

Polskie Radio 24/gm

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej