Życie bez pszenicy
W Polskim Radiu 24 Wanda Gąsiorowska wyjaśniała, dlaczego tak powszechna w produktach żywnościowych pszenica jest niezdrowa. Oprócz tego w audycji także o tym, czym jest gluten i czy pozbawiona go dieta może być dla każdego.
2015-12-26, 21:15
Posłuchaj
Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w niektórych ziarnach zbóż np. pszenicy, życie i jęczmieniu. Jednak nie każdy toleruje gluten i wedle szacunków 1 proc. populacji nie może go spożywać. W przeciwnym razie dochodzi do reakcji organizmu, która prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych.
Wanda Gąsiorowska, autorka książki „Święta bez pszenicy” przekonywała, że dieta bezglutenowa nie oznacza rezygnacji z ulubionych potraw.
– To nie tak, że na diecie bezglutenowe czegoś brakuje. Z pełną świadomością mogę powiedzieć, że produkty, które weszły w miejsce pszenicznych i ich pochodnych, to pokarmy jeszcze bardziej bogate w składniki odżywcze niż produkty glutenowe. Gryka czy kasza jaglana są o wiele bardziej wartościowe niż żyto czy pszenica – wyjaśniała gość Polskiego Radia 24.
Więcej o pszenicy i glutenie w diecie w całej rozmowie.
REKLAMA
Polskie Radio 24/gm
REKLAMA