Spółdzielnie mleczarskie łączą siły

UOKiK zgodził się na trzy transakcje pomiędzy spółdzielniami mleczarskimi, wszystkie łączące się spółdzielnie są członkami Polskiej Izby Mleka.

2016-07-18, 13:10

Spółdzielnie mleczarskie łączą siły
UOKiK wyraził zgodę na konsolidację mleczarni (zdjęcie ilustracyjne). Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O konsolidacjach na rynku mleka mówiła w audycji „Agro-Fakty” radiowej Jedynki: Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Dlaczego mleczarnie chcą się łączyć, wyjaśnia Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka.
- Na pewno jest to dobry krok do tego, żeby wznowić proces konsolidacji. Mamy świadomość tego, że jesteśmy w bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej kryzysu na rynku mleka, nie tylko polskiego, europejskiego, a nawet światowego. Niemniej jednak widać z tych decyzji, które podejmują spółdzielnie, że patrzą w przyszłość – zaznacza gość radiowej Jedynki.

Przejęcia z myślą o przyszłości

To nie są wrogie przejęcia spowodowane wyłącznie kryzysem i słabą kondycja niektórych zakładów, podkreśla Agnieszka Maliszewska.

- To są przejęcia z myślą o tym, żeby zapewnić dobrą przyszłość zarówno rolnikom, jak i zakładom przetwórczym, by ta wartość przerobionego mleka dawała lepsze efekty ekonomiczne. Połączenia te są w takich rejonach zachodzących na siebie, jeżeli chodzi o skup mleka. Dotyczy to zarówno Sierpca, jak i Mlekpolu. Myślę więc, że te decyzje, które podjęły rady nadzorcze i zarządy, a UOKiK zaakceptował, są dobrymi decyzjami – uważa ekspertka.

Trudna sytuacja na naszym rynku mleka wynika z nierównowagi podażowo-popytowej na rynku krajowym, ale przede wszystkim na rynkach światowych. Według Komisji Europejskiej dekoniunktura potrwa co najmniej do końca tego roku.

Elżbieta Mamos, awi

 

Polecane

Wróć do strony głównej