Spółdzielnie mleczarskie łączą siły

UOKiK zgodził się na trzy transakcje pomiędzy spółdzielniami mleczarskimi, wszystkie łączące się spółdzielnie są członkami Polskiej Izby Mleka.

2016-07-18, 13:10

Spółdzielnie mleczarskie łączą siły
UOKiK wyraził zgodę na konsolidację mleczarni (zdjęcie ilustracyjne). Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O konsolidacjach na rynku mleka mówiła w audycji „Agro-Fakty” radiowej Jedynki: Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Dlaczego mleczarnie chcą się łączyć, wyjaśnia Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka.
- Na pewno jest to dobry krok do tego, żeby wznowić proces konsolidacji. Mamy świadomość tego, że jesteśmy w bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej kryzysu na rynku mleka, nie tylko polskiego, europejskiego, a nawet światowego. Niemniej jednak widać z tych decyzji, które podejmują spółdzielnie, że patrzą w przyszłość – zaznacza gość radiowej Jedynki.

Przejęcia z myślą o przyszłości

To nie są wrogie przejęcia spowodowane wyłącznie kryzysem i słabą kondycja niektórych zakładów, podkreśla Agnieszka Maliszewska.

- To są przejęcia z myślą o tym, żeby zapewnić dobrą przyszłość zarówno rolnikom, jak i zakładom przetwórczym, by ta wartość przerobionego mleka dawała lepsze efekty ekonomiczne. Połączenia te są w takich rejonach zachodzących na siebie, jeżeli chodzi o skup mleka. Dotyczy to zarówno Sierpca, jak i Mlekpolu. Myślę więc, że te decyzje, które podjęły rady nadzorcze i zarządy, a UOKiK zaakceptował, są dobrymi decyzjami – uważa ekspertka.

Trudna sytuacja na naszym rynku mleka wynika z nierównowagi podażowo-popytowej na rynku krajowym, ale przede wszystkim na rynkach światowych. Według Komisji Europejskiej dekoniunktura potrwa co najmniej do końca tego roku.

Elżbieta Mamos, awi

REKLAMA

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej