Co czwarty Polak wyrzuca jedzenie
Co czwarty Polak przyznaje się, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło się mu wyrzucić jedzenie. Najczęściej do kosza trafiają owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki z posiłków - wynika z najnowszego sondażu Centrum Badania Opinii Społecznej.
2016-08-10, 14:33
Co drugi badany (49 proc.) deklaruje, że w jego domu zawsze sprawdza się datę ważności produktów żywnościowych w sklepie, a więcej niż co czwarty (28 proc.) – że czasami.
Ponad połowa badanych (54 proc.) deklaruje, że w ich gospodarstwach domowych nigdy nie robi się zakupów na tak długi czas, by produkty psuły się, nim zdąży się je wykorzystać. Mniej niż co piąta osoba (18 proc.) twierdzi, że w jej gospodarstwie domowym zdarza się to zawsze lub dość często, a niewiele więcej niż co czwarta (27 proc.) – że rzadko, sporadycznie.
Najczęściej do wyrzucania żywności przyznają się osoby młode. - Być może uczniowie i studenci nie nauczyli się jeszcze planować zakupów i gospodarować żywnością w taki sposób, by unikać marnowania jedzenia. Jednak niewykluczone, że badani ci mówią o wyrzucaniu żywności przez inne osoby w ich gospodarstwie domowym, np. przez rodziców, którym osobiście trudniej jest przyznać się do złego gospodarowania jedzeniem - podkreślono w opracowaniu CBOS.
Niespełna jedna trzecia Polaków chodzi na zakupy z listą
Niespełna jedna trzecia Polaków twierdzi, że zawsze chodzi na zakupy spożywcze z listą potrzebnych produktów (31 proc.). Tyle samo deklaruje, że robi się tak czasami (31 proc.). Mniej niż co piąty badany (19 proc.) deklaruje, że w jego domu nigdy nie robi się zakupów spożywczych z listą niezbędnych produktów, a pozostali – że sporadycznie.
Większość Polaków przed pójściem na zakupy sprawdza, jakie produkty spożywcze ma w domu. 61 proc. twierdzi, że robi tak zawsze lub prawie zawsze, a kolejne 26 proc. – że czasami. Nieco więcej niż co dziesiąty ankietowany (11 proc.) podaje, że w jego gospodarstwie domowym nigdy lub prawie nigdy nie sprawdza się stanu lodówki przed pójściem na zakupy.
Jak podkreśla CBOS, aby nie dopuszczać do wyrzucania jedzenia, warto zamrażać nadmiar zakupionych produktów lub gotowych posiłków. Tak postępuje się w gospodarstwach domowych ponad jednej czwartej Polaków (27 proc.) zawsze lub prawie zawsze, gdy jest nadmiar jedzenia, a w domach kolejnych 43 proc. – czasami. Mniej niż co piąta osoba twierdzi, że w ogóle nie praktykuje się w jej domu zamrażania nadwyżek żywności.
Chcąc chronić warzywa i owoce przed zepsuciem, powinno się je przechowywać w lodówce. Zawsze lub prawie zawsze robi się tak w gospodarstwie domowym niespełna co czwartego respondenta (24 proc.), a w domach mniej niż jednej trzeciej badanych (31 proc.) – czasami. Co ważne, w gospodarstwach domowych więcej niż co piątej osoby (23 proc.) nigdy nie przechowuje się warzyw i owoców w lodówce, przez co znacznie szybciej się psują i trzeba je wyrzucić.
Sondaż "Aktualne problemy i wydarzenia" przeprowadzono w dniach 30 czerwca–7 lipca 2016 r. na liczącej 983 osoby reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.
IAR/PAP, awi
REKLAMA