Mniej pieczywa, więcej warzyw i owoców
Duże zmiany nawyków żywieniowych obserwujemy od kilku lat. Potwierdzają je dane GUS o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych.
2016-09-06, 13:56
Posłuchaj
Według danych GUS-u za 2015 rok zjedliśmy w zeszłym roku więcej wieprzowiny i trochę mniej drobiu.
- Wynika to z poprawy relacji cenowej pomiędzy wieprzowiną, a drobiem na rzecz wieprzowiny, która była relatywnie tańsza. To skłaniało konsumentów do kupowania tego mięsa. Jest to jednak przejściowy spadek spożycia drobiu, patrząc na sytuację międzynarodową, na takie kraje jak USA, czy kraje zachodnie UE, widać, że udział konsumpcji drobiu będzie rósł kosztem wieprzowiny i wołowiny. Opublikowane przez GUS dane wskazują na bardzo duży spadek spożycia mięsa wołowego, jest to już wieloletni trend. Nie wielkie jest prawdopodobieństwo, że konsumpcja wzrośnie w najbliższych latach – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole.
Warzywa i owoce
Dobą informacją jest to, że jemy coraz więcej owoców i warzyw.
- W 2015 roku spożycie owoców odnotowało największy wzrost, jedliśmy ich o 12,8 proc. więcej. Istotnym czynnikiem, który powodował wzrost spożycia owoców były liczne programy promocji spożycia jabłek, z uwagi na nadal obowiązujące rosyjskie embargo, które mocno osłabiło sytuację w branży. Jest to sygnał wskazujący na zmianę wzorca żywieniowego w Polsce. Coraz częściej zwracamy uwagę by jeść zdrowo - wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole.
REKLAMA
Karolina Mózgowiec, abo
REKLAMA