Rekordowo niskie spożycie pieczywa we Włoszech

Do rekordowego w historii minimum spadło spożycie chleba we Włoszech. Każdy w tym kraju zjada średnio 85 gramów pieczywa dziennie, czyli mniej niż dwie kromki. Obecnie pieczywa spożywa się o połowę mniej niż przed 10 laty.

2016-10-17, 07:58

Rekordowo niskie spożycie pieczywa we Włoszech
Włosi jedzą mniej pieczywa i też mniej go marnują. Foto: Pixabay/cc/wuzefe

Związek rolników indywidualnych Coldiretti, który ogłosił te dane w oparciu o wyniki sondażu, zauważył, że w ostatnich latach konsumpcja chleba raptownie spadała. W 2010 roku było to 120 gramów dziennie na osobę, a 35 lat temu - 230 gramów.

Ale o tym, jak bardzo zmienił się sposób odżywania świadczy to, że w 1861, czyli roku zjednoczenia Włoch na każdego mieszkańca przypadał ponad kilogram pieczywa dziennie.

Prawie połowa Włochów zrezygnowała z codziennego kupowania pieczywa

Jako pozytywny aspekt wskazuje się, że prawie połowa Włochów zrezygnowała z codziennego kupowania pieczywa i zjada to, które zostało z poprzedniego dnia. Jest to stale rosnąca pozytywna tendencja, zwłaszcza biorąc pod uwagę zdecydowaną walkę z marnotrawstwem żywności.

16 milionów Włochów, a więc prawie jedna czwarta, raz na jakiś czas sama piecze chleb w domu.

PAP, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej