Systemy jakości żywności: 18 mln euro na wsparcie producentów rolnych

Producenci rolni, którzy chcą przystąpić do systemów jakości, mogą liczyć na wsparcie z tego tytułu od Agencji Rynku Rolnego. Wnioski o wsparcie Agencja przyjmuje do 31 grudnia.

2016-11-16, 10:10

Systemy jakości żywności: 18 mln euro na wsparcie producentów rolnych
Rolnik może uczestniczyć w krajowych oraz unijnych systemach jakości.Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O wsparciu dla producentów rolnych, którzy chcą przystąpić do systemów jakości, mówiły w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki: Karolina Dziewulska-Siwek i Ewa Kołakowska z Agencji Rynku Rolnego (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Wnioski przyjmowane są od 2 listopada, przypomina Karolina Dziewulska-Siwek z Agencji Rynku Rolnego.

- Wnioski na wsparcie na przystępowanie do systemów jakości można składać w oddziałach terenowych ARR, albo wysłać pocztą. Jeśli zdecydujemy się na wysyłkę pocztową, to należy pamiętać, że decyduje data stempla pocztowego – zaznacza gość radiowej Jedynki.

Dla kogo systemy jakości? 

Systemy jakości są dla rolników aktywnych zawodowo, którzy wytwarzają produkty rolne lub środki spożywcze, dodaje Karolina Dziewulska-Siwek.

- I którzy już należą do systemów jakości, ponieważ to wsparcie będzie polegało na refundacji, czyli jeśli rolnik zdecydował się na przystąpienie do systemów jakości, będzie miał refundowany zwrot należności, które włożył – tłumaczy ekspertka.

REKLAMA

Zwrot pieniędzy 

Rolnik może na przykład otrzymać zwrot pieniędzy wydanych na kontrolę konieczną do uzyskania certyfikatu w ramach konkretnego systemu jakości żywności, wyjaśnia Ewa Kołakowska z Agencji Rynku Rolnego.

- To jest finansowanie kosztów poniesionych na składki płacone na rzecz grupy, do której należy rolnik. Mogą to być też koszty związane z zakupem publikacji, oraz w przypadku integrowanej produkcji roślin mogą to być koszty związane z zakupem pułapek feromonowych, barwnych, lepowych – wymienia rozmówczyni Jedynki.

Krajowe i unijne systemy jakości żywności 

Rolnicy mogą należeć do kilku systemów jakości, mówi Ewa Kołakowska.

- Rolnik może uczestniczyć w krajowych systemach jakości oraz unijnych systemach jakości. W ramach krajowych systemów jakości wyróżniamy: integrowaną produkcję roślin, Jakość Tradycja, QMP, czyli Quality Meat Program (system jakości mięsa wołowego – przyp. red.), PQS, czyli Pork Quality System (system jakości mięsa wieprzowego – przyp. red.), QAFP (System Gwarantowanej Jakości Żywności – przyp. red.), w ramach którego wyróżniamy system tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej, kulinarne mięso wieprzowe oraz wędlinę. Natomiast w ramach unijnych systemów jakości żywności wyróżniamy Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność, Chronioną Nazwę Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, rolnictwo ekologiczne, ochronę nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich – wymienia Ewa Kołakowska.

REKLAMA

Różna wysokość wsparcia

Wysokość wsparcia uzależniona jest od systemu jakości, do którego przystąpił rolnik, dodaje Ewa Kołakowska.

- Wsparcie waha się od 3200 zł do 1470 zł na rok. Jeżeli rolnik przystąpił do kilku systemów jakości żywności, może oddzielnymi wnioskami ubiegać się o refundację poniesionych kosztów. Z tym, że łączna kwota wsparcia na gospodarstwo, w ramach danego okresu wsparcia, nie może być wyższa niż 2 tys. euro. Na to działanie przeznaczono 18 mln euro – podaje liczby Ewa Kołakowska.

Dany okres wsparcia - jak wyjaśnia ekspertka Agencji Rynku Rolnego - to dwanaście miesięcy, liczone od daty przystąpienia rolnika do systemu jakości.

Tegoroczny nabór jest drugim, ogłoszonym przez Agencję Rynku Rolnego. Agencja zachęca rolników do sięgnięcia po te pieniądze i składania wniosków.

REKLAMA

Termin ostateczny to 31 grudnia tego roku.

Aleksandra Tycner, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej