Najwięcej żywności marnujemy w gospodarstwach domowych

Parlament Europejski będzie walczył z marnowaniem żywności.

2017-05-23, 19:36

Najwięcej żywności marnujemy w gospodarstwach domowych
Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.Foto: Polskie Radio

Posłuchaj

W Polsce blisko 9 mln t żywności ląduje co roku na śmietniku. Jak ograniczyć to zjawisko, mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności./Błażej Prośniewski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Europosłowie wzywają państwa UE do przyjęcia środków umożliwiających zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia i to aż o 30 proc. do 2025 roku i o 50 proc. do 2030 roku.

Najwięcej żywności marnujemy w gospodarstwach domowych

Jak mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, wyrzucanie jedzenia jest problemem wielopłaszczyznowym. Najwięcej żywności marnują zwykli Polacy.

− Dane statystyczne mówią, że około 53 procent żywności marnujemy my, konsumenci, więc najtrudniej będzie ograniczyć tę sferę. Jako Banki Żywności podejmujemy szereg inicjatyw w zakresie edukacji. Edukacji także w zakresie najmłodszego społeczeństwa, po to, żebyśmy za kilka lat mieli społeczeństwo bardzo świadome, takie, które w prawidłowy sposób gospodaruje żywnością, mówi gość Polskiego Radia.

Europosłowie w swojej rezolucji zwrócili się także do Komisji Europejskiej, aby ta zbadała powiązania między oznaczeniem daty, a zapobieganiem marnotrawienia żywności. Chodzi o pojęcia: "najlepiej spożyć przed" i "należy spożyć do".

REKLAMA

− W Polsce, niestety, klienci tego nie rozumieją, ale też Inspekcja Handlowa zrównała te dwa terminy. My, jako Banki Żywności, apelujemy, że tam, gdzie jest "sztywna" data "należy spożyć do", takiego produktu  nawet już nie próbować. Najczęściej są to produkty mięsne i mleczne. Natomiast przy określeniu "należy spożyć przed", taki produkt należy  sprawdzić organoleptycznie i samemu podjąć decyzję, czy mogę go skonsumować, czy nie - wyjaśnia Marek Borowski.

Podobny zapis ma się znaleźć w ustawie o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, nad którą obecnie toczą się prace w Senacie. W Polsce co roku na śmietniku ląduje blisko 9 milionów ton jedzenia. W całej Unii Europejskiej liczbę tę szacuje się na 88 milionów ton.

Błażej Prośniewski

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej