Najwięcej żywności marnujemy w gospodarstwach domowych
Parlament Europejski będzie walczył z marnowaniem żywności.
2017-05-23, 19:36
Posłuchaj
Europosłowie wzywają państwa UE do przyjęcia środków umożliwiających zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia i to aż o 30 proc. do 2025 roku i o 50 proc. do 2030 roku.
Najwięcej żywności marnujemy w gospodarstwach domowych
Jak mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, wyrzucanie jedzenia jest problemem wielopłaszczyznowym. Najwięcej żywności marnują zwykli Polacy.
− Dane statystyczne mówią, że około 53 procent żywności marnujemy my, konsumenci, więc najtrudniej będzie ograniczyć tę sferę. Jako Banki Żywności podejmujemy szereg inicjatyw w zakresie edukacji. Edukacji także w zakresie najmłodszego społeczeństwa, po to, żebyśmy za kilka lat mieli społeczeństwo bardzo świadome, takie, które w prawidłowy sposób gospodaruje żywnością, mówi gość Polskiego Radia.
Europosłowie w swojej rezolucji zwrócili się także do Komisji Europejskiej, aby ta zbadała powiązania między oznaczeniem daty, a zapobieganiem marnotrawienia żywności. Chodzi o pojęcia: "najlepiej spożyć przed" i "należy spożyć do".
REKLAMA
− W Polsce, niestety, klienci tego nie rozumieją, ale też Inspekcja Handlowa zrównała te dwa terminy. My, jako Banki Żywności, apelujemy, że tam, gdzie jest "sztywna" data "należy spożyć do", takiego produktu nawet już nie próbować. Najczęściej są to produkty mięsne i mleczne. Natomiast przy określeniu "należy spożyć przed", taki produkt należy sprawdzić organoleptycznie i samemu podjąć decyzję, czy mogę go skonsumować, czy nie - wyjaśnia Marek Borowski.
Podobny zapis ma się znaleźć w ustawie o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, nad którą obecnie toczą się prace w Senacie. W Polsce co roku na śmietniku ląduje blisko 9 milionów ton jedzenia. W całej Unii Europejskiej liczbę tę szacuje się na 88 milionów ton.
Błażej Prośniewski
REKLAMA