Handel żywnością: Polacy kochają dyskonty, ale latem idą na „zieleniak”
Jak zmienia się handel latem, gdzie i co przede wszystkim kupujemy?
2017-08-06, 10:10
Posłuchaj
Jak zmienia się handel latem, gdzie i co przede wszystkim kupujemy, mówi w Agro Faktach radiowej Jedynki Andrzej Faliński, ekspert rynku Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.handlu./
Dodaj do playlisty
W ciągu roku, dwóch na trzech Polaków najczęściej robi zakupy w dyskontach - tak wynika z badania przeprowadzonego przez agencję badawczą Maison i Partners, ale latem równie często zaglądamy na targowiska i zieleniaki, mające większy wybór i często niższe ceny owoców i warzyw.
Handel dostosowuje się do „letniej” diety Polaków
Jak tłumaczy Andrzej Faliński, ekspert rynku handlu, to wynik zmiany naszej diety na „letnią”, do której dostosowuje się handel, stąd w sklepach pojawia się dużo owoców i napojów.
−I właśnie tej tzw. świeżyzny” kupujemy zdecydowanie więcej, mówi Faliński.
A teraz, jak podkreśla gość radiowej Jedynki, jakość tej tzw. wysepki ze świeżyzna, świadczy o jakości placówki.
Elżbieta Mamos, jk