Handel żywnością: Polacy kochają dyskonty, ale latem idą na „zieleniak”

Jak zmienia się handel latem, gdzie i co przede wszystkim kupujemy?

2017-08-06, 10:10

Handel żywnością: Polacy kochają dyskonty, ale latem idą na „zieleniak”
W wakacje Polacy przechodzą na "letnią" dietę.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Jak zmienia się handel latem, gdzie i co przede wszystkim kupujemy, mówi w Agro Faktach radiowej Jedynki Andrzej Faliński, ekspert rynku Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.handlu./
+
Dodaj do playlisty


W ciągu roku, dwóch na trzech Polaków najczęściej robi zakupy w dyskontach - tak wynika z badania przeprowadzonego przez agencję badawczą Maison i Partners, ale latem równie często zaglądamy na targowiska i zieleniaki, mające większy wybór i często niższe ceny owoców i warzyw.

Handel dostosowuje się do „letniej” diety Polaków

Jak tłumaczy Andrzej Faliński, ekspert rynku handlu, to wynik zmiany naszej diety na „letnią”, do której dostosowuje się handel, stąd w sklepach pojawia się dużo owoców i napojów.
−I właśnie tej tzw. świeżyzny” kupujemy zdecydowanie więcej, mówi Faliński.
A teraz, jak podkreśla gość radiowej Jedynki, jakość tej tzw. wysepki ze świeżyzna, świadczy o jakości placówki. 

Elżbieta Mamos, jk

Polecane

Wróć do strony głównej